GUERRA CONTRA GADDAFI
Crònica 20/03/2011

Èxode de la població civil de Bengasi

El Consell Nacional Libi denunciava ahir un atac per terra i aire de Gaddafi sobre Bengasi, la capital rebel. El règim ho negava i qualificava la intervenció internacional de "croada enemiga".

Redacció
2 min
Avió abatut en directe Les càmeres dels fotògrafs i de la televisió van ser testimonis En directe de la caiguda d'un caça no identificat a la ciutat de Bengasi, que podria haver estat abatut pels rebels.

Grans columnes de fum negre s'alçaven ahir a Bengasi, la capital rebel de l'est de Líbia, en tancar aquesta edició, mentre els rebels aixecaven barricades amb mobles, branques i senyals de trànsit a les principals avingudes de la ciutat. Les tropes de Gaddafi van bombardejar el barri de Goreshi, al sud, i el centre de la població. El Consell Nacional Libi, el govern dels insurgents, denunciava que tota la ciutat era atacada amb artilleria i míssils per l'exèrcit de Gaddafi. Diverses informacions apuntaven a l'actuació de franctiradors en diversos punts. Al-Jazira (que ahir denunciava la detenció de quatre dels seus periodistes per les forces de Gaddafi) anunciava, citant fonts mèdiques, 26 morts i 40 ferits a l'hospital de Jala.

Sota un intens foc d'artilleria centenars de vehicles amb famílies senceres fugien de Bengasi en direcció a la frontera amb Egipte. "Ens hem aturat en un hotel pels bombardejos: els nens tenen tanta por que no paren de vomitar", deia una dona a l'agència Reuters. "Només vull portar la meva família a un lloc segur i tornar a Bengasi: el meu marit és allà", afegia.

El Comitè Internacional de la Creu Roja, que es va retirar de Bengasi divendres, va alertar del greu perill que corre la població civil i va cridar totes les parts en conflicte a respectar el dret internacional humanitari.

Ahmad Shabani, portaveu de l'oposició, explicava a Al-Jazira la seva satisfacció per la intervenció internacional: "Estem molt contents: esperem que no arribi massa tard i que marqui la diferència".

Per la seva banda, el govern de Gaddafi negava rotundament que estigués atacant Bengasi i continuava mantenint que respectava l'alto el foc anunciat divendres. Moussa Koussa, ministre d'Exteriors, insistia que el règim estava disposat a acceptar observadors internacionals per supervisar la situació sobre el terreny.

Ciutadans de Misurata, amb qui s'ha contactat per telèfon, denunciaven bombardejos i que el subministrament d'aigua a la ciutat estava tallat per tercer dia consecutiu. També hi havia informacions sobre combats a Ajdabia, a uns cent quilòmetres de Bengasi, i a Zintan.

Un avió no identificat va ser abatut ahir al matí als afores del bastió rebel. Tot i que no va quedar clara l'autoria de l'acció, tot apunta que es tractava d'un aparell de fabricació soviètica de les forces progovernamentals, que hauria estat abatut per les defenses antiaèries amb què s'han equipat els insurgents els últims dies. El diari nord-americà Wall Street Journal informava ahir que l'oposició està rebent armament antiaeri a través de la frontera amb Egipte.

"Croada enemiga"

A les onze de la nit, la televisió estatal líbia assegurava que "la croada enemiga" estava bombardejant zones civils de Trípoli, Sirte -la ciutat natal de Gaddafi- Misurata, Zuara i Bengasi. Asseguraven que un hospital als afores de Trípoli també havia estat afectat per les operacions de la coalició internacional. La BBC apuntava que els objectius a Trípoli s'havien centrat en les zones militars de Sauari i Gashir, i en la carretera que condueix a l'aeroport.

stats