Crònica 26/03/2012

FAC i PP sumen a Astúries tot i la victòria socialista

El govern asturià depèn de pactes postelectorals, ja que tot i que el PSOE se situa com a destacada primera força, el front de la dreta s'imposa. Caldrà veure si FAC i PP són capaços, aquest cop, de pactar.

Roger Tugas
2 min
Cascos perd tres diputats però intentarà repetir de president gràcies als seus excompanys.

BARCELONAEl resultat electoral a Astúries dibuixa una situació molt similar a l'andalusa, però amb protagonistes intercanviats. En aquest cas és el PSOE qui ha guanyat els comicis avançats amb 16 diputats, un més que els que va aconseguir fa un any, però ho tindrà molt complicat per aconseguir la presidència autonòmica. El FAC de l'expopular Francisco Álvarez Cascos és la força que més ha caigut i ha perdut 3 dels seus 16 escons, però ara té una segona oportunitat per intentar un pacte amb el PP, que ha estat incapaç de sumar ni un diputat més als 10 de fa un any ni de tornar-se a situar com a primer partit de la dreta. Els altres dos diputats perduts pel FAC els ha recollit IU -que s'ha enfilat fins als 5 i és el partit que més ha crescut- i UPyD, que ha entrat al Parlament.

Just després de saber-se els resultats, Cascos va deixar clar que intentaria retenir la presidència asturiana i va oferir la mà de manera encoberta al PP, criticant que "l'esquerra és el passat" i aparcant la por del pacte de populars i socialistes que sobrevolava la campanya. Les eleccions avançades havien estat precisament forçades per la inestabilitat provocada per un govern en minoria de FAC que no va aconseguir una entesa permanent amb els antics companys de partit del seu líder.

Aquesta vegada, però, el PP havia renovat el seu candidat -la resta de partits repetien el de feia un any- i bona part de la seva llista, relegant els més contraris a una entesa amb Cascos. La seva nova cap de llista, Mercedes Fernández, va deixar clar el canvi d'actitud en exhibir la seva "disposició al pacte i al diàleg" a la "recerca de l'interès general", tot i criticar un avançament electoral que no veia necessari. El PP comença a assumir que el FAC potser no és una força efímera que pugui assimilar amb facilitat i que el desgast del govern central li passa factura.

Amb aquest panorama de poc li pot servir la victòria al PSOE, a qui només li queda la possibilitat que la dreta segueixi dividida i això li permeti governar en minoria, sol o amb IU. El candidat socialista, Javier Fernández, subratllava la victòria en vots i escons i la voluntat de començar aviat una ronda de contactes per formar govern com a partit vencedor, però és conscient de les dificultats per aconseguir-ho. Astúries és un feu històric del PSOE, on ha estat la força més votada en vuit de les nou eleccions autonòmiques i ahir va millorar resultats respecte a fa un any i el 20-N. Va vèncer en 62 dels 78 municipis, però les seves xifres són encara les segones pitjors de la història de les asturianes.

stats