Crònica 20/03/2011

Facebook i Twitter, aquí també

2 min

A través de Facebook, Twitter i YouTube també s'estan mobilitzant milers de joves palestins, malgrat la repressió de les forces de seguretat palestines. A Ramal·lah, deu palestins van iniciar una vaga de fam que van aturar dijous passat, quan Fatah i Hamàs van anunciar que aviat es trobarien.

Setmanes abans, les dues faccions polítiques havien coincidit a dispersar les protestes dels activistes a favor de les revoltes d'Egipte i Tunísia. Als grups Gaza Youth Breaks Out (Els joves de Gaza esclaten) i Come on Let's End the Occupation (Som-hi, acabem amb l'ocupació) se'ls ha sumat, des de dimarts passat, el Moviment 15 de Març.

Les seves demandes, però, van més enllà de la reconciliació. En la seva declaració de principis reclamen "representació democràtica per a tots els palestins del món" i això implica, afirmen, l'establiment d'un nou tràmit electoral.

El Moviment, que tot just ha fet els seus primers passos, no dóna la benvinguda als líders que intentin desviar els seus esforços, els d'uns joves "que somien un futur millor per a la seva gent".

Aquest ideal també el comparteix la coneguda blogaire de Gaza, Asmaa Alghoul, de 29 anys, divorciada i amb un fill de sis anys. Ella també va participar en la marxa del 15 de març a Gaza, que va reunir milers de persones: "El dia més feliç de la meva vida", diu en la conversa via Skype amb aquest diari.

La pobresa i el control total de les forces de seguretat són els motius pels quals joves com ella es manifesten. "No tenim res. Només les xarxes socials", afirma. Diu que ha rebut amenaces de mort, atacs i insults, tant contra ella com contra els seus familiars. Fins i tot li han preguntat pel seu fill en un intent d'intimidar-la. Des de dimarts passat assegura que no surt de casa, "tinc molta por, sobretot pel meu fill".

Noves estratègies

Malgrat aquesta situació té clar que els joves palestins continuaran reclamant llibertats, perquè se senten més forts que abans, tot i que hauran de canviar d'estratègies. A Gaza, assevera Asmaa, es comenta que molt aviat hi haurà una reunió molt important (l'entrevista va tenir lloc un dia abans del llançament dels coets) però "nosaltres només volem un futur millor i llibertat sota una única bandera, la palestina". Els organitzadors de les manifestacions del 15 de març van reclamar als partit que a les mobilitzacions del carrer només hi fos present la bandera palestina, cosa que ni Hamàs a Gaza ni Fatah a Cisjordània van respectar.

stats