Crònica 20/04/2012

Fainé: "Hem perdut un partit, però no l'eliminatòria"

Toni Garganté
2 min

BARCELONA.El president de Caixabank, Isidre Fainé, i el seu conseller delegat, Joan Maria Nin, van comparèixer ahir a la roda de premsa de resultats del primer trimestre amb la lliçó ben apresa. Conscients que gran part de les preguntes derivarien cap la seva participada Repsol (l'entitat financera té el 12,8% del capital de la petroliera), van optar per respostes que donaven a entendre que l'expropiació tindrà un desenllaç a llarg termini.

Fainé va rebutjar plantejar provisions al compte de resultats de CaixaBank per la seva exposició a Repsol, "perquè això suposaria donar la raó" al govern argentí. Va recordar que els governs "hi estan actuant", i va acabar assegurant que "al final sempre acaba sortint el que és raonable". Finalment, va reblar el clau amb una metàfora futbolística de record proper: "Un partit no s'acaba quan és perd per un gol. Hem perdut un partit però una eliminatòria té molts minuts".

Joan Maria Nin va explicar que la situació de la petroliera no afecta el seu pla estratègic a la zona americana. "Estem a punt de tancar acords per obrir oficines de representació a Colòmbia, a Xile i als Estats Units. Apostem per l'aliança amb Carlos Slim", l'empresari i financer mexicà que canalitzarà l'estratègia a l'Amèrica Llatina, "pel que fa a les inversions financeres i industrials", amb una clara referència en aquest últim cas a l'elevada presència de participades com Telefónica i les empreses energètiques i de serveis que pertanyen a La Caixa (Gas Natural, Abertis i Agbar).

En canvi, només hi va haver un parell de referències a Repsol a la junta d'accionistes posterior, la primera sota el paraigua de CaixaBank (abans Criteria). El president del grup financer va dir de passada durant el discurs: "Ja sé que ara tenim aquest tema (de Repsol), però ja hi trobarem una solució". Ja en el torn de preguntes i respostes, Joan Maria Nin va ser més contundent, en remarcar: "Confiem en el dret internacional". Tampoc els accionistes es van mostrar gaire preocupats, perquè gairebé totes les intervencions fins a un total de sis es van centrar en les participacions preferents, al marge d'una vintena d'afectats concentrats a les portes del recinte firal de l'Hospitalet, on es va celebrar la junta.

Participacions preferents

Cinc dels accionistes que hi van intervenir van mostrar el seu malestar per la solució trobada per convertir les preferents en accions i bons convertibles. En canvi, Nin va defensar en tot moment la gestió de l'entitat i va negar "falta de sensibilitat" quan va assegurar que, dos anys abans de la conversió aprovada per un 98,4% dels partícips, CaixaBank ja va oferir un augment de la remuneració de l'Euríbor més tres punts bàsics per un tipus d'interès del 3%. "Això no ho va fer cap altra entitat del sector", va insistir Nin.

El segon interès de la junta es va centrar en les crítiques a la retribució del consell d'administració, que segons les dades de l'entitat va ser de 4,34 milions d'euros el 2011. Segons Nin, "es veritat que la remuneració està fora de mercat: està clarament per sota la mitjana".

stats