REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 15/06/2011

Fainé avisa que és mal moment per sortir a borsa

Quatre caixes ultimen la seva sortida a borsa per aconseguir el capital necessari per complir amb les exigències de solvència. La Caixa, amb el seu projecte encarrilat, avisa les entitats de les dificultats.

M. Codolar / A. Carbonell
2 min
Fainé avisa que és mal  moment per sortir a borsa

Santander / Barcelona."Si César Alierta [el president de Telefónica], que és qui més en sap, l'ha retirada [la sortida a borsa d'Atento, la filial d'atenció telefónica de la companyia] és perquè no era el moment de fer-ho". Són les paraules d'Isidre Fainé, president de la Confederació Espanyola de Caixes (CECA) i de La Caixa, en referència al que considera un moment complicat per sortir a borsa, un procés pel qual han de passar aviat quatre entitats espanyoles -Bankia, Banca Cívica, Mare Nostrum i Banco Base-.

Durant la seva participació en unes jornades financeres a Santander Fainé va dir que cotitzar és imprescindible perquè "en el supòsit que cap de les caixes pugui sortir a borsa, caldrien 16.000 milions d'euros" per capitalitzar-les. En el cas concret de Bankia -la caixa més gran i que té previst sortir a borsa al juliol, tot i que ja comencen a córrer rumors d'ajornament-, Fainé va dir que el seu president, Rodrigo Rato, té una ment "excepcionalment privilegiada" i anirà al mercat "en el moment que ho cregui oportú". Pel que fa a la situació econòmica, el president de La Caixa es va mostrar mitjanament optimista: per Fainé, per sortir de la crisi s'han de complir els plans de reducció de dèficit i s'ha de recuperar la confiança. Tot i així, la creació d'ocupació haurà d'esperar a la segona meitat del 2012.

El FROB manté calendari

Això pel que fa a les entitats que tenen més opcions de captar capital privat. Les altres quatre -la CAM, CatalunyaCaixa, Unnim i Nova Caixa Galicia- continuen amb els terminis fixats pel Banc d'Espanya per recapitalitzar-se. Les caixes van desmentir ahir que el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) hagi decidit injectar diner públic abans de l'octubre, la data límit per complir amb les noves exigències de solvència al sector bancari. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i el secretari d'estat d'Economia, José Manuel Campa, van refermar amb les seves paraules aquesta tesi. "L'única cosa important és el termini: les caixes han d'estar recapitalitzades el 30 de setembre", va concloure Campa.

Mentre no arriba aquest moment, les entitats segueixen buscant capital. Unnim és la més insistent: busca una aliança per evitar l'entrada del FROB.

stats