CIU ES DEFENSA DE LES CRÍTIQUES PER L'ARRENCADA DEL NOU GOVERN Reportatge
Crònica 18/02/2011

Felip Puig lluita contra els elements

Pere Martí
3 min
Felip Puig lluita contra els elements

Felip Puig, l'home que va estar a punt de no repetir com a conseller, balla amb la més lletja: Interior. Ha trobat la casa esvalotada, ha començat a fer obres i s'ha situat en el centre de la polèmica. Home vehement, dels que no s'arronsen, encaixa els cops sense immutar-se. Els de l'oposició i els que li vénen de casa seva, que també n'hi ha. Ahir va saltar a l'arena parlamentària, l'oposició va disparar artilleria pesant i ell es va defensar. A continuació, un diccionari per seguir la polèmica a través de les seves paraules: Vocació

L'oposició li retreu que va anar a parar a Interior de rebot

"No es pot ser conseller d'Interior sense tenir-ne ganes. Pensin que fins i tot ja surto al Polònia amb un bat de beisbol. La política és així." Ètica

Puig va derogar el codi ètic dels Mossos elaborat per Saura:

"La policia de Catalunya es caracteritza i s'ha de continuar caracteritzant pels seus valors ètics. Això no ho estableix un codi ètic sinó la cultura corporativa del cos. No estem d'acord que s'utilitzi un codi ètic elaborat sense la connivència dels que n'hauran de ser els protagonistes pel sol fet de voler demostrar que ara sí que hi haurà ètica a la policia. Per això l'hem derogat. L'ètica ja hi era, l'ètica hi continuarà sent i la continuarem treballant".

Tolerància zero

CiU creu que el govern tripartit va ser massa tou

"No hi haurà cap mena de permissivitat cap a determinats comportaments que atemptin contra el civisme o la convivència" Okupes

L'oposició l'acusa de gesticular i buscar l'efectisme mediàtic

"Nosaltres no gesticulem, actuem. El desallotjament del Palacio del Cine va ser una actuació policial excel·lent. Tractarem a tothom d'acord amb la llei. La policia pot actuar de manera diferent si es tracta d'una ocupació per necessitat o per fer gresca, com la que hi va haver a la plaça Catalunya el 29 de setembre".

Lideratge

Acusa Saura de no estar al costat dels Mossos o els Bombers

"Retornaré al Govern el lideratge en matèria de seguretat i el fomentaré en un missatge ferm de no-tolerància al fet delictiu, de respecte i suport als cossos de seguretat i de lluita contra les emergències, com a fórmula de recomposició del seu prestigi, greument afectat" Incendi d'Horta

Sosté que la moral dels bombers està per terra

"Recosirem les ferides, restablirem l'autoestima i la confiança amb la política i amb els polítics, malmeses en l'incendi d'Horta de Sant Joan, aixecant la moral dels components del cos de Bombers".

80 km/h

L'oposició fa notar el desgavell en els canvis

"El control dinàmic de la velocitat tindrà en consideració tots els factors que influeixen en la congestió i vetllarà per la seguretat viària considerant les condicions climatològiques i de l'aire".

Radars

CiU en va criticar al seu dia la instal·lació

"Farem una revisió dels motius d'instal·lació dels radars basats en criteris de possibilitat d'accidents i no amb criteris recaptatoris." (Va posar com a exemple el radar del viaducte de Montgat) Cas Crespo

Va fer marxa enrere en el seu nomenament

"No hi ha cas Crespo. Xavier Crespo va demanar més temps per fer el relleu a l'alcaldia de Lloret però ben aviat el veuran com a secretari de Seguretat".

Càmeres

CiU volia retirar-les de les comissaries dels Mossos

"Les mantindrem però dedicades a protegir els complidors de la llei, no els que presumptament la violen. Som un govern que compleix els compromisos".

Violència masclista

Va suprimir el programa específic que tenia el departament

"La supressió permetrà integrar les polítiques de seguretat per combatre les polítiques de violència de gènere dins l'estructura de la secretaria de Seguretat, amb caràcter permanent i estructural. Serà més transversal" Crisi

L'oposició recorda que, d'entrada, hi haurà 200 mossos menys

"Les restriccions econòmiques no afectaran la política de seguretat. Al final de la legislatura hi haurà 2.000 nous efectius, els mateixos que en la legislatura passada La retallada dels 200 d'aquest any els compensarem amb un increment de la dotació en els pròxims anys".

Família

L'oposició li retreu el nomenament d'un germà seu al Govern

"El nomenament del director del Servei Metereològic no depèn de mi, sinó del conseller Lluís Recoder, a diferència de l'exsecretari de Mobilitat, Manel Nadal, que depenia del seu germà, el conseller Joaquim Nadal. Nosaltres actuem amb meritocràcia, a diferència de vostès".

Policia integral

Puig demana totes les competències

"Negociarem l'assum-pció exclusiva per la Generalitat de les competències executives en matèria de conservació de la natura, medi ambient i recursos hidrològics que avui encara desenvolupa la Guàrdia Civil. També volem garantir la seguretat de les nostres infraestructures (ports i aeroports) i exercir el salvament marítim de les nostres costes. Volem una policia integral, amb plenitud de competències. El nostre model de seguretat és el mateix que el que tenen els Estats".

stats