Crònica 01/05/2011

Felip Puig: velocitat de creuer després d'un inici confús

J. M.
3 min
Felip Puig: velocitat de creuer després d'un inici confús

Pot ser pel pes polític i la personalitat del conseller o perquè la seguretat és una prioritat política del govern per sobre d'altres qüestions, però el fet és que dels departaments analitzats, el d'Interior és el que ha complert o ha posat en marxa un major nombre de compromisos electorals.

L'equip de Felip Puig va estrenar-se amb una certa confusió al voltant d'alguns nomenaments i de la supressió de la zona 80, però des de llavors s'ha significat per mantenir-se, en bona mesura, ajustat al guió marcat pel programa electoral de Convergència i Unió.

Això és especialment cert pel que fa als compromisos de nul o baix cost econòmic i elevat impacte polític, com la supressió de la zona 80 o la derogació del codi d'ètica policial impulsat per l'anterior Govern, que van servir Puig per marcar distàncies amb l'anterior etapa.

Més enllà d'aquestes mesures simbòliques, i de forta càrrega ideològica, Interior ha donat també mostres d'estar treballant en el compliment d'alguns dels seus compromisos programàtics, com el pla operatiu per al món rural o l'anunci d'una nova llei de policia que prioritzi la coordinació entre Mossos d'Esquadra i policies locals, que el conseller vol que el Parlament aprovi abans de la meitat de la legislatura.

En altres àmbits, tanmateix, la conselleria té més dificultats. La reducció en les places convocades per la campanya forestal d'estiu i en la nova promoció de Mossos en són alguns exemples.

Puig transmet la impressió que el seu departament segueix treballant en el desplegament del programa malgrat les retallades. No sabem fins a quin punt l'afectaran -caldrà esperar els pressupostos per tenir-ne tots els detalls-, però ara com ara no sembla que Interior hagi de ser un dels departaments més afectats .

Supressió zona 80

La limitació dels 80 quilòmetres hora al voltant de Barcelona s'ha substituït, majoritàriament, per trams de velocitat variable.

Derogació codi d'ètica

Després de la derogació del codi d'ètica policial, el conseller en va anunciar una nova versió que, de moment, no s'ha concretat.

Més mitjans per als Mossos

Les retallades pressupostàries han suposat l'ajornament d'alguns capítols importants, sobretot relacionats amb les promocions d'aspirants.

Unitats especialitzades

El pla del món rural preveu unitats específiques, tot i que les relacionades amb la corrupció i el frau encara no s'han concretat.

Coordinació entre policies

Puig ha anunciat que vol que s'aprovi abans de dos anys una nova llei de policia que farà especial èmfasi en la coordinació amb els cossos de policia local.

Els Mossos a la Interpol

El conseller vol que la Junta de Seguretat reprengui la qüestió,

però requereix el consens de l'Estat. De moment, no hi ha cap concreció.

Segona activitat

Una reunió del conseller amb les associacions de bombers i mossos amb discapacitats sembla haver servit per desencallar aquesta polèmica qüestió.

Delinqüència a Internet

La prioritat anunciada al programa de lluitar contra la delinqüència sorgida al voltant de les noves tecnologies encara no s'ha precisat.

Redistribució Mossos

En resposta al diputat del PP Pere Calbó, Puig va esbossar els criteris generals, però encara no els ha concretat.

Institut de Seguretat

La nova direcció ja ha elaborat els plans de reforma de l'estructura interna i està treballant en una escola d'estiu.

Millora de la senyalització

Més enllà de la despesa associada a la supressió de la zona 80, no s'ha anunciat cap intervenció de gran abast en aquest aspecte.

Reforçament Bombers

Els retard en el nomenament de la nova direcció política del cos i en els pressupostos han deixat estancada aquesta qüestió.

stats