Crònica 23/12/2011

Fernández Díaz aterra amb un perfil dur en ordre públic

Ferran Casas
2 min
Fernández Díaz aterra amb un perfil dur en ordre públic

MADRID.Jorge Fernández Díaz no va fer concessions. El nou ministre de l'Interior és conscient que, en un context de dures retallades com el que va anunciar al debat d'investidura Mariano Rajoy, la tensió social creixerà. I perquè el rebuig no derivi en violència ahir va debutar ensenyant la porra.

El ministre català comandarà la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i, segons va explicar, davant un context "dur" com el que ve, la "pau social" té un especial valor i caldrà preservar-la costi el que costi, "amb la mà esquerra i amb la mà dreta".

La cúpula policial l'escoltava, igual que la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, els exministres Ángel Acebes i José María Michavila, i la secretaria general del PP, María Dolores de Cospedal. Després de definir d'"exemplar" el traspàs de poders, Fernández va afirmar que les lleis hi són "per fer-les respectar" i que cal fer-les compatibles "amb els drets". Així, donava a entendre que escenes com les dels indignats ocupant places i seus d'entitats financeres o bloquejant parlaments ja no es repetiran.

Tot en el marc d'una Constitució que, segons ell, és "impecable i democràtica" per més que sigui "qüestionada". Ell no pertany a l'ala més espanyolista del PP, però ahir va exhibir la seva coneguda versatilitat en avisar que Espanya és "alguna cosa més" que un estat, que una "unitat administrativa o uns ministeris".

La política penitenciària

I si en matèria d'ordre públic serà inflexible també ho serà per gestionar el final d'ETA. Després de fer un reconeixement a la "gestió exemplar" dels socialistes en la lluita antiterrorista, cosa que ja li va valer ahir mateix algun retret de la dreta mediàtica, va aclarir que serà "estricte" en l'aplicació de la llei. També en l'àmbit penitenciari, que seguirà depenent d'ell. Poc futur tenen, doncs, les peticions d'acostaments dels presos d'ETA. El cessament definitiu de l'activitat armada és "necessari però no suficient", segons el ministre de l'Interior, que va instar a la dissolució de la banda.

Però tindrà una actitud receptiva i de diàleg: amb el PNB i amb el govern basc per intentar no esguerrar, amb discreció i sense concessions, la feina dels últims anys.

stats