Crònica 23/11/2011

Fernández Díaz demana entrar ja a l'equip de govern de Trias

El PP de Catalunya se sent fort després de la majoria absoluta de Mariano Rajoy. Tant, que ja demana a Xavier Trias entrar a formar part del seu equip de govern a l'Ajuntament de Barcelona.

Oriol March
2 min
Fernández Díaz demana entrar ja a l'equip de govern de Trias

BARCELONA.El PP, des de les eleccions catalanes, se sent "partit de govern" a Catalunya. Després de la majoria absoluta aconseguida per Mariano Rajoy al Congrés, els populars catalans volen forçar Xavier Trias, alcalde de Barcelona per CiU, a integrar-los ja al seu equip de govern. Aquesta pot ser la principal de les conseqüències d'uns comicis que han deixat escenaris curiosos arreu del territori.

BARCELONA

A les eleccions municipals del maig es va produir un tomb històric: Xavier Trias va esdevenir el primer candidat de CiU a convertir-se en alcalde de Barcelona. Va guanyar les eleccions amb 14 regidors, un parell més que el PSC de Jordi Hereu. Prop d'ells s'hi va situar Alberto Fernández Díaz (PP), amb nou edils. Més que suficients per condicionar un govern en minoria. Amb la Moncloa reconquerida, el cap de files dels populars a Barcelona se sent amb força per entrar al govern municipal. "El PP està en una posició privilegiada a l'hora de formar majories i de tirar endavant algunes propostes", va assegurar ahir Fernández Díaz. En tot cas, va retardar qualsevol decisió definitiva fins al 10 de gener del 2012.

BADALONA

Xavier García Albiol (PP) va guanyar amb autoritat -però sense majoria absoluta- les eleccions municipals a Badalona. Fent servir un discurs xenòfob, es va imposar en 28 dels 34 barris de la ciutat. Diumenge, però, els populars es van haver de conformar amb la segona plaça, amb un 29,64% dels vots. El PSC, que al maig va perdre per primera vegada l'alcaldia de la ciutat, es va imposar amb un 32,60% dels sufragis.

LLEIDA

La capital del Segrià és un dels principals baluards municipalistes que li queden al PSC. Està en mans d'Àngel Ros, que té la intenció de guanyar pes dins el partit en el congrés que celebraran a mitjans de desembre els socialistes catalans. Malgrat això, el PSC es va veure desplaçat al tercer lloc, per darrere de CiU (32,72% dels vots) i del PP (26,23%). Aquests tres són els únics partits que integren l'Ajuntament de Lleida.

REUS

El nou mapa municipal que va sortir del 22-M va fer que CiU guanyés per primera vegada a la capital del Baix Camp en trenta anys. Per governar, la federació va pactar amb el PP. Els dos partits van ser primer i segon el 20-N a Reus.

TARRAGONA

Com Lleida, és un dels feus socialistes que hi ha a Catalunya. El 20-N, però, hi va guanyar el PP. Un dels pilars sobre els quals els populars, amb Alejandro Fernández com a cap de llista -que també és líder del grup municipal a la capital-, ha edificat els seus dos escons a la demarcació tarragonina.

VIC

Diumenge hi va guanyar CiU folgadament, seguida d'ERC - RCat - Catalunya Sí. El PP -sense representació al consistori- va multiplicar per cinc el percentatge de vot obtingut a les municipals, mentre que Plataforma per Catalunya, que el 22-M va treure un 20% dels vots, diumenge només va captar un 2,62% dels sufragis.

L'HOSPITALET

Els socialistes perden prop de vint punts en un dels seus tradicionals feus respecte a les eleccions espanyoles del 2008. A Cornellà els passa el mateix.

stats