ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 17/11/2011

Fernández Díaz busca el premi de la presidència del Congrés

El candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández, pot veure premiada la seva fidelitat a Rajoy amb el càrrec de president del Congrés. També Ana Pastor, candidata per Pontevedra, aspira a ser-ho.

Sara González
2 min

Barcelona.El futur govern de Mariano Rajoy tindrà una "gran presència catalana". Així ho va anunciar la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. I és que més enllà de dirigents que apareixen a les travesses, com Jorge Moragas i Josep Piqué, el candidat del partit per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, persona de màxima confiança de Rajoy, aspira a presidir el Congrés. Tot i això, un altre nom també sona amb força per al càrrec: la gallega Ana Pastor. En la legislatura que acaba, Fernández i Pastor han estat els dos vicepresidents del Congrés designats pel PP i tenen, per tant, la mecànica i el govern de la cambra al cap. Existeix una tercera via: oferir el càrrec a Josep A. Duran i Lleida, una jugada que podria desestabilitzar CiU.

Que la tercera autoritat del país fos un català és un gest que els populars vendrien com una deferència cap a Catalunya i un premi a la trajectòria de Fernández, que ja va ocupar diverses secretaries d'estat durant el govern de José María Aznar i ha treballat colze a colze amb Rajoy des de fa més d'una dècada. Fonts del PP asseguren que Pastor tindrà un paper de comodíi tant pot tornar a ser ministra de Sanitat com assumir la presidència del Congrés en lloc de Fernández.

L'estratègia de dividir CiU

L'encaix de peces començarà a definir-se la mateixa nit del 20-N, un cop el PP tingui els resultats sobre la taula. Els populars es mostren prudents davant els sondejos que apunten que podrien empatar o fins i tot arrabassar el segon lloc a CiU a Catalunya. Portes endins, donen per fet un gran resultat, però no compten a ser segona força. I, amb aquesta expectativa, ja hi ha un sector del PP que ha traçat una estratègia per fer trontollar CiU: oferir, encara que la federació no sigui "necessària", la presidència del Congrés a Duran, un càrrec que si només depengués del líder d'Unió estan segurs que acceptaria de bon grat. Els populars són conscients que l'oferta obriria una escletxa entre CDC i Unió, una situació que perjudicaria Artur Mas, que ja ha de recórrer sovint al PP.

Precisament, ahir Duran es va esmerçar a deixar clar que no formaria part del govern espanyol, tampoc en cas que fos de concentració. El càrrec de president del Congrés no forma part del govern.

Malgrat tot, l'entorn del PP coincideix a destacar l'hermetisme de Rajoy pel que fa a la futura composició del govern i els alts càrrecs estatals, un estil molt diferent del d'Aznar. En el cas català, a més de Fernández, Moragas, Piqué o José Luis Ayllón apunten al Govern. El primer, actual cap de gabinet de Rajoy, podria tenir un càrrec important a Presidència, el segon s'ha postulat per ministre d'Economia i l'últim és de la màxima confiança de Soraya Sáenz de Santamaría, a qui se situa de vicepresidenta.

L'únic que ha deixat clar Rajoy en el seu cercle de confiança més pròxim és que "no hi haurà quotes territorials ni de gènere".

stats