Crònica 14/01/2012

"Fes constar a la notícia que he parlat en castellà"

Guillem Genovès
2 min
Els sindicats dels Mossos han recomanat als agents que s'adrecin en castellà als ciutadans com a mesura de protesta.

BARCELONAEl portaveu de SAP-UGT, Valentín Anadón, va ser ahir el principal (i gairebé l'únic) impulsor de la campanya perquè els Mossos d'Esquadra fessin servir el castellà com a llengua per protestar contra les retallades a la conselleria d'Interior. Anadón va explicar a l'ARA que el motiu de la decisió d'utilitzar el castellà "de manera preferent en lloc del català" es va prendre per denunciar que "Interior es preocupa més per la imatge que pel que realment és important". Acte seguit, Anadón va demanar que constés a la notícia que les declaracions s'havien fet en castellà, tot i que la conversa amb la redacció s'havia mantingut íntegrament en llengua catalana. "Fes-ho constar així", va dir.

La resta de sindicats de l'àmbit policial, com SME-CCOO, no van mostrar el mateix entusiasme amb aquesta curiosa iniciativa. "No ens agrada la mesura, però hi donem suport", va declarar el portaveu del sindicat, Antoni Castejón, que va recordar que en l'etapa de Jordi Pujol ja s'havia pres una decisió semblant per pressionar l'administració.

Les comissaries parlen en català

La recomanació dels sindicats de Mossos d'Esquadra d'utilitzar el castellà per dirigir-se als ciutadans no va ser secundada per les comissaries del país. Segons va poder comprovar aquest diari, les comissaries de les principals ciutats del país van continuar dirigint-se en català als ciutadans. Aquest diari va fer trucades a les comissaries d'Horta-Guinardó, Sarrià Sant Gervasi i Sants-Montjuïc, a la ciutat de Barcelona, i també a una comissaria de Reus i la de les Borges Blanques. En totes el mosso que atenia el telèfon es va dirigir al periodista amb un natural "Hola, bona tarda". I la resta de la conversa seguia en català amb normalitat.

Al llarg del dia la notícia que els Mossos feien servir el català com a arma de negociació política va córrer per les xarxes socials i alguns mossos van anunciar al seu compte de Twitter que deixarien l'afiliació als sindicats promotors de la protesta.

Al final l'impacte real de la protesta va ser molt reduït, gairebé simbòlic, però no va fer cap bé a la imatge dels Mossos ni a la dels sindicats.

stats