CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Crònica 14/03/2012

Fiança milionària per a Urdangarin

El gendre del rei Joan Carles, Iñaki Urdangarin, i el seu exsoci Diego Torres tindran 24 hores per pagar entre dos i quatre milions d'euros. Si no són capaços d'abonar-los en aquest temps, seran embargats.

Enric B. Abelló
3 min
EL DUC JUTJAT QUE HA POSAT EN QÜESTIÓ LA MONARQUIA
 El duc de Palma, Iñaki Urdangarin, a Palma el 25 de febrer, durant la seva declaració davant del jutge. En el relat dels fets, el marit de la infanta Cristina va culpar el seu exsoci Diego Torres de gran part de les decisions econòmiques lligades a la malversació de fons de l'Instituto Nóos, procés derivat del cas Palma Arena.

PALMA.La Fiscalia Anticorrupció de les Illes Balears enllesteix el càlcul d'una fiança per a Iñaki Urdangarin i Diego Torres que podria oscil·lar entre dos i quatre milions d'euros. Sigui quina sigui, la xifra final serà milionària i, quan el jutge la dicti, l'hauran de pagar en un màxim de vint-i-quatre hores. En cas que no ho fessin se'ls embargarien els béns necessaris per cobrir-la. Cal tenir en compte que serà una fiança de responsabilitat civil, en cap cas una fiança penal.

Segons ha pogut saber l'ARA, la Fiscalia demanarà una fiança solidària als dos imputats principals del cas Urdangarin. Això vol dir que l'hauran de pagar entre tots dos, però que no tenen per què fer-ho a parts iguals. La xifra final sortirà de calcular el total de fons públics no justificats que hauria cobrat l'Instituto Nóos i que haurien pogut desviar els seus dirigents, sumant-hi un terç. Aquesta serà, però, la fiança que els fiscals demanaran al jutge instructor, José Castro. El jutge tindrà l'última paraula sobre si hi ha fiança o no i de quina quantitat es tractarà. Tot apunta que avalarà la mesura que demana la Fiscalia.

Xifres per calcular

Fonts pròximes a la investigació han confirmat que els fiscals trigaran un parell de setmanes a demanar la fiança. Si bé ja tenen clara la quantitat no justificada que l'Instituto Nóos va cobrar del Govern Balear pels dos Illes Balears Forum, encara falta la xifra corresponent als tres Valencia Summit pels quals la Generalitat va pagar més de tres milions d'euros entre el 2004 i el 2005. També caldria comptar els possibles desviaments que s'haurien pogut fer a través de Nóos dels diners que va pagar la Generalitat Valenciana pel projecte fallit dels Jocs Europeus i dels contractes a empreses d'Urdangarin per la comunicació i el marxandatge de l'equip ciclista Illes Balears.

Segons consta al sumari, la Fiscalia Anticorrupció ja va calcular que en els dos Illes Balears Forum, pels quals el govern de Jaume Matas va pagar 2,3 milions, es van poder desviar fins a 1,38 milions. Corresponen a "la quantitat no justificada, més les factures presentades no imputables a l'objecte del conveni, més les quantitats cobrades per Torres i Urdangarin per aquest esdeveniment", tal com consta als informes d'Anticorrupció.

I això és només la quantitat referent als congressos que l'Instituto Nóos va fer a Palma. És per això que la xifra total de la fiança podria ser molt superior. Abans de calcular-la detalladament, la Fiscalia ha estimat que serà d'entre dos i quatre milions. Cal recordar que l'Instituto Nóos va arribar a cobrar 5,8 milions d'euros d'administracions públiques, segons la mateixa Fiscalia.

Rectificació de l'exsoci

Tot indica que la fiança arribarà abans que Diego Torres doni la seva versió sobre els fets, perquè quan havia de declarar davant del jutge es va acollir al dret de no fer-ho. Segons la cadena IB3, Torres ja ha demanat parlar davant del jutge i ho farà al maig o al juny. Sigui com sigui, els dos exsocis al capdavant de la trama Nóos, Torres i Urdangarin, van trencar relacions l'any 2008, tal com ha reconegut el mateix Urdangarin i han declarat altres imputats. A més, el duc ha culpat Torres de bona part de les decisions econòmiques relacionades amb la trama.

En el procés sobre Nóos, inclòs en el cas Palma Arena, s'investiguen els delictes de falsedat documental, prevaricació, frau a l'administració i malversació de fons públics. A més, però, també se sospita d'un possible delicte fiscal. Als escorcolls fets fins ara es va confiscar documentació que avala la creació d'una estructura de societats amb branques a Belize, el Regne Unit i fins i tot als Estats Units que haria pogut servir per desviar diners a l'estranger.

stats