RECERCA I DESENVOLUPAMENT
Crònica 06/05/2011

Ficosa i Comsa Emte creen l'enginyeria Idneo a Viladecavalls

Idneo és l'enginyeria de R+D sorgida de l'aliança entre Ficosa i Comsa Emte a l'antiga fàbrica de Sony a Viladecavalls. La nova companyia ja té 159 enginyers i espera duplicar la seva plantilla en quatre anys.

Ignasi Pujol
2 min
Ficosa i Comsa Emte creen l'enginyeria Idneo a Viladecavalls

Viladecavalls.Ficosa i Comsa Emte, dos dels principals grups industrials de Catalunya, van revelar ahir les claus de la seva aliança en recerca i desenvolupament (R+D), fruit de l'acord que els va portar a salvar la fàbrica de televisors de la japonesa Sony, a Viladecavalls, l'estiu passat. Les dues companyies han creat Idneo, enginyeria dedicada a projectes de R+D i participada al 50% per Ficosa i Comsa Emte.

La nova societat, dirigida per Enric Vilamajó, oferirà solucions d'enginyeria claus en mà, és dir, es farà càrrec de totes les fases del desenvolupament d'un producte i, fins i tot, podrà fabricar-lo a la planta annexa (la factoria de televisors de Sony). Idneo vol respondre a les necessitats en R+D de Ficosa (grup de components d'automoció) i Comsa Emte (infraestructures), però la seva veritable missió és convertir-se en una plataforma de "tracció" de la indústria catalana, va explicar Xavier Pujol, conseller delegat de Ficosa i president d'Idneo.

Cartera de clients

L'enginyeria ja té diversos clients, entre els quals hi ha HP, Cirsa, Hitachi, Teltronic, Blusens, Imago i Dimat. Idneo, que va començar a treballar el gener passat, té una plantilla de 159 enginyers: d'aquests, 124 professionals provenen de Sony i 30 dels accionistes d'Idneo. A més, la companyia ja ha fet cinc contractacions. L'objectiu és tenir 308 empleats el 2015 i facturar 25 milions d'euros aquell any.

Aquest any Idneo preveu facturar 7,9 milions d'euros i tenir beneficis a partir de la segona meitat de l'any. Ficosa i Comsa Emte invertiran 20 milions d'euros en la nova societat fins al 2015.

Dels 25 milions d'ingressos previstos per aquell any, 3 milions d'euros provindran del mercat Nafta (els Estats Units, el Canadà i Mèxic), 2,5 milions correspondran a clients asiàtics i la resta d'Europa. Idneo vol obrir una oficina a Xangai l'any que ve i una altra als Estats Units el 2013.

La nova enginyeria centra la seva activitat en sis grans àrees: aplicacions per a la transportabilitat i vehicle elèctric; energies renovables i medi ambient; seguretat i defensa; desenvolupament de sistemes per a vídeo; consum i salut.

A més dels 159 enginyers d'Idneo, Comsa Emte i Ficosa han mantingut 835 llocs de treball de Sony a Viladecavalls, que seguiran treballant a la planta. La nova Idneo tindrà el suport dels 19 centres de Ficosa arreu del món .

stats