MOBILITAT ELÈCTRICA
Crònica 23/03/2011

Ficosa enllesteix el primer gran projecte de bateries per al cotxe

La multinacional catalana pren posicions en la cursa per al vehicle elèctric i ultima un acord amb un soci per començar a produir a Viladecavalls un mòdul electrònic per a les bateries.

Elena Freixa / Toni Garganté
2 min
El conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, lidera l'ambiciós pla de creixement i diversificació de la multinacional catalana.

Barcelona.Ficosa és a punt de tancar el seu primer gran projecte relacionat amb la mobilitat elèctrica. Es tracta d'un acord amb un fabricant estranger de cèl·lules de bateria per als automòbils, un element que la multinacional catalana vol incorporar a les capses de bateries ( battery packs ) que començarà a fabricar a Viladecavalls.

L'acord se subscriurà molt aviat, segons va explicar a l'ARA el conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, que encara no va revelar el nom del nou soci.

Gràcies a la col·laboració, Ficosa comprarà les cèl·lules de bateria a aquest fabricant per incorporar-les als packs que ha desenvolupat durant el darrer any des del centre d'R+D de Mollet. Es tracta de mòduls on aniran col·locades les bateries dels cotxes híbrids i elèctrics i que estaran equipats amb sistemes electrònics per donar informació sobre l'estat de les bateries, l'autonomia del vehicle i la temperatura, entre altres aspectes.

Tot plegat, segons Pujol, no només beneficiarà Ficosa, sinó que contribuirà a localitzar a Catalunya una tecnologia important de cara a la mobilitat sostenible. Es tracta d'un primer pas per no perdre pistonada en aquesta cursa a què, amb més o menys èmfasi, s'han apuntat els fabricants i proveïdors de la indústria. També posarà les bases per establir un consorci sectorial de referència en aquest camp. Pujol va insistir a dir que Espanya ha de lluitar per tenir almenys un fabricant de bateries a mig termini. Va reconèixer que encara cal més presència d'aquests vehicles per crear les economies d'escala necessàries, però va advertir que no s'hi pot renunciar.

Sobre si la fàbrica de Viladecavalls estaria preparada per assumir aquesta producció si arribés el cas, va reconèixer que caldria una planta més gran i que estigués ubicada en un lloc amb més sinergies amb la indústria química que requereix aquests productes. El clúster químic de Tarragona seria una bona zona.

El cotxe intel·ligent és imminent

L'altre gran projecte en què treballa la multinacional catalana és el dels sistemes de comunicació integrats als vehicles i les càmeres per controlar-ne tot el perímetre i incrementar la seguretat durant la conducció.

Ficosa també serà pionera en la fabricació d'aquests elements a l'Estat espanyol. D'aquí dos mesos preveu tancar l'acord amb un fabricant de cotxes francès per començar a introduir aquests elements als vehicles, i ja negocia amb tres fabricants més.

El mercat potencial de cara al 2014, gràcies a la legislació que preveuen introduir la Unió Europea i altres països, estarà al voltant dels 6.500 milions d'euros.

stats