En breu
Crònica 14/01/2012

Fidel Castro reapareix

2 min
Fidel Castro reapareix

La pau mundial és fràgil, diu Castro

Quatre mesos després de la seva última aparició pública, Fidel Castro va reaparèixer ahir en les fotografies de la trobada de dimecres entre l'exlíder cubà i el president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, a l'Havana. Les imatges van silenciar els rumors de les últimes setmanes sobre la mort de Castro. L'exmandatari, de 85 anys i retirat del poder des del 2006, va publicar ahir un article a la premsa cubana en què alerta que "la pau mundial penja d'un fil". En referència a l'escalada de la tensió entre Washington i Teheran pel programa nuclear iranià, Castro va dir que Ahmadinejad "confia en la capacitat del poble iranià d'enfrontar qualsevol agressió". El general cubà va assegurar que "no s'han d'esperar accions insensates per part de l'Iran que contribueixin a una guerra" si els Estats Units no la fan "esclatar".

Els aiatol·làs volen unitat nacional

Ahir es va enterrar el científic assassinat dimecres a Teheran. El règim islamista acusa els Estats Units i Israel de planejar l'atemptat contra Mustafà Ahmadi Roshan, responsable de la planta d'enriquiment d'urani de Natanz. Els centenars de persones que van assistir a l'enterrament cridaven "mort a Amèrica, mort a Israel" i altres eslògans que reivindicaven el "dret absolut iranià de desenvolupar energia nuclear". Entre aquestes proclames, l'aiatol·là Mohammed Emami-Kashami ho va aprofitar per demanar unitat de cara a les eleccions parlamentàries del 2 de març. Tant el secretari de Defensa dels EUA, Leon Panetta, com el president israelià, Shimon Peres, van negar ahir cap participació en l'atemptat.

"El món necessita amor, no bombes"

Amb aquesta declaració a la cadena mexicana Televisa va acabar ahir Ahmadinejad la seva gira per l'Amèrica Llatina, que l'ha portat a Veneçuela, Nicaragua, Cuba i l'Equador, on ahir es va reunir amb el president, Rafael Correa. Els empresaris equatorians van criticar que la visita podria perjudicar el comerç amb els EUA i Europa, però Ahmadinejad només hi va trobar suport. Correa va donar "tota la seva confiança al govern de Teheran" i va acusar l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica de publicar informes contraris al programa nuclear iranià per "complaure els serveis secrets dels països que sempre l'han intentat aïllar". Ahmadinejad va evitar respondre a preguntes concretes sobre el seu programa nuclear, tal com ha fet durant tota la seva gira, i va repetir consignes contra l'imperialisme i el capitalisme.

stats