EL NOU SOMNI AMERICÀ
Crònica 18/04/2012

Fills d'immigrants als EUA tornen als països dels seus pares

Kirk Semple
2 min
Instal·lació de plaques solars a la ciutat de Gujarat. El dinamisme econòmic atreu els talents que busquen oportunitats.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORKSamir N. Kapadia semblava que ho tenia tot de cara a Washington: d'una passantia al Capitoli va trobar feina en una gran fundació i d'allà va passar a una important consultoria. Però lamenta que la seva vida és rutinària.

El contrari del que li explicaven els seus amics i familiars de l'Índia, el seu país natal, una nació emergent. Un parent seu ha creat un comerç digital, un altre ha engegat una empresa de relacions públiques, d'altres han posat en marxa una revista, un viver d'empreses i una web. "M'asseia allà al Facebook i al telèfon i els sentia parlar de totes les empreses que munten i de les seves feines tan dinàmiques", recorda Kapadia, de 25 anys, nascut a l'Índia i criat als Estats Units.

"Vaig començar a pensar que amb la meva feina de nou a cinc no en tenia prou". L'any passat va renunciar a la feina i es va traslladar a Bombai. Els experts diuen que cada vegada més els fills d'immigrants als EUA amb titulacions superiors s'estan desarrelant i tornen als països d'origen. Estan tornant a les terres dels seus pares, les mateixes que fa anys els havien obligat a emigrar però que ara són potències econòmiques. I entre els que marxen també n'hi ha de nascuts als EUA.

Nova onada migratòria

Els emprenedors nord-americans sempre han buscat oportunitats a l'estranger. Però aquesta nova onada evidencia el caràcter canviant de la migració global i els desafiaments de l'hegemonia nord-americana.

Molts dels testimonis entrevistats asseguren que no saben quant temps viuran a l'estranger i alguns assumeixen que potser no tornaran mai als Estats Units. La seva decisió, en més d'un cas, preocupa els pares. Però els empeny l'atur als Estats Units i les perspectives que se'ls obren a l'estranger.

"Els mercats s'estan obrint, cada dia arriba gent amb el cap ple d'idees noves, hi ha moltíssimes oportunitats per modelar i crear", diu Kapadia, ara investigador de Gateway House, un nou centre de recerca sobre política internacional de Bombai. "Aquí la gent es mou molt més ràpid que a Washington".

Durant generacions, els països menys desenvolupats del món han patit la fuga de talent: la fugida de molts dels millors cervells cap a Occident. Això no s'ha acabat, però ara ha començat un flux en sentit invers, sobretot a la Xina i l'Índia i, en menor mesura, també cap al Brasil i Rússia.

Alguns acadèmics i directius sostenen que aquesta emigració no és necessàriament negativa per als Estats Units. Diuen que els joves empresaris i professionals d'alt nivell sembren el coneixement i les habilitats nord-americanes a l'estranger. Alhora, aquests treballadors adquireixen experiència i construeixen noves xarxes que poden reconduir cap als Estats Units o altres llocs, en un patró conegut com "la circulació de cervells".

Però els experts alerten que en la cursa global pel talent és difícil que aquests expatriats tornin algun dia als Estats Units. "Sé que hi ha gent que parlarà de lleialtat -diu Demetrios G. Papademetriou, d'una ONG nord-americana sobre migracions-, però la lleialtat compta quan vas a una guerra, i la guerra que ens afecta ara és d'una altra mena".

stats