Crònica 26/11/2011

La Fiscalia investigarà Caixa Penedès

La Fiscalia Superior de Catalunya obrirà diligències per investigar les elevades remuneracions de l'alta direcció de Caixa Penedès. Intentarà establir si hi ha "possibles responsabilitats penals".

T.g.
2 min
COMPLEMENTS VALUOSOS  Ricard Pagès ha buscat fora de Caixa Penedès remuneracions addicionals, ara que aquestes entitats només gestionen l'obra social.

BARCELONA.Mentre Caixa Penedès intenta retornar la normalitat als seus òrgans de govern, la Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar ahir que iniciava les tasques per obrir diligències sobre les remuneracions de l'alta direcció descobertes dijous a Caixa Penedès. La Fiscalia va emetre un comunicat en què destaca que intentarà "determinar una possible responsabilitat penal" sobre els complements de pensions de 20 milions d'euros que ha transcendit aquesta setmana que havien pactat el president de la caixa, Ricard Pagès; el director general, Manuel Troyano; l'exdirector Joan Caellas, i l'exdirector de recursos humans, Jaume Jorba.

Els dos primers van abandonar el càrrec dijous, després de rebre l'acomiadament fulminant per part del consell d'administració reunit de manera extraordinària. L'entitat financera, que pertany al grup Banco Mare Nostrum (BMN) per una fusió freda (SIP), ha convocat una segona reunió del consell dijous en què segurament debatrà el càrrec del nou president, que de manera provisional ha assumit Albert Vancells.

Entitat aliena

El fet insòlit que el consell d'administració no estigués al corrent de les remuneracions pactades es va poder donar a causa que els quatre directius van constituir uns plans de pensions amb una entitat que no era la mateixa caixa, fora del coneixement del màxim òrgan de govern de Caixa Penedès i de la comissió de remuneracions.

El consell d'administració de Caixa Penedès va emetre un dur comunicat dijous a la nit en què criticava "el mètode d'instrumentació, la falta de transparència, l'excepcionalitat i la desproporció dels paquets de caràcter remunerador i de previsió social" dels directius. Dels 20 milions pactats, prop d'11 milions corresponen al ja expresident, Ricard Pagès, segons informa Efe. Les possibles responsabilitats que investigarà la Fiscalia no seran les úniques, perquè el sindicat CCOO, que és present al consell d'administració, estudiarà emprendre accions perquè s'investigui la situació. A més, Ricard Pagès i Manuel Troyano s'havien assignat sous de més de mig milió pels seus càrrecs a l'entitat catalana.

Caixa Penedès compta amb una plantilla de només 10 persones, després de segregar a favor de BMN tot el negoci bancari. La caixa només gestiona l'obra social i la participació del 21% a BMN. Aquesta última societat està formada pels actius de Caixa Penedès, Caja Granada, Caja Múrcia i Sa Nostra.

stats