TRIBUNALS
Crònica 13/07/2011

La Fiscalia vol repetir part del judici del cas Tous sense jurat

La Fiscalia ha demanat al TSJC que repeteixi una part del judici contra Lluís Corominas per la mort de l'assaltant de la casa dels Tous. Si el TSJC ho accepta, serà un tribunal ordinari qui el jutgi.

Marta Català
2 min
Lluís Corominas sortint de l'Audiència de Barcelona quan va ser jutjat per un tribunal popular al juny.

Barcelona.La Fiscalia ha recorregut l'absolució del gendre dels Tous, Lluís Corominas, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al qual demana que repeteixi, ara sense jurat, parts claus del judici -inclosa la declaració de l'acusat-, i el condemni a cinc anys de presó. En el seu recurs la fiscal opta per una estratègia inusual i, en comptes de sol·licitar la repetició del judici amb un altre tribunal popular o demanar al TSJC la revisió de la sentència, li proposa que vegi de nou les proves en les quals el jurat va basar el seu veredicte per absoldre Corominas de l'homicidi d'un lladre en l'intent de robatori del xalet dels seus sogres.

El jurat va absoldre Corominas perquè va considerar que va actuar en legítima defensa víctima d'una por insuperable que li va fer témer per la seva vida. En el seu recurs, la fiscal Teresa Duerto considera que el veredicte està basat en un raonament "il·lògic, arbitrari i irracional". Per aquest motiu, sol·licita al TSJC que revisi les proves del judici en què es va basar el veredicte del tribunal popular, en una nova vista amb la declaració de l'acusat, del vigilant de la casa dels Tous -testimoni- i dels psiquiatres que van fer l'informe pericial psicològic, i també amb les gravacions enregistrades per les càmeres de seguretat del xalet.

Corominas, que afrontava una petició fiscal de 7 anys de presó per matar d'un tret un presumpte lladre que intentava assaltar el xalet dels seus sogres el desembre del 2006, va ser absolt el mes de juny passat, per sis vots a tres, pel jurat popular que el va jutjar a l'Audiència de Barcelona. Per forçar el que en la pràctica suposa una repetició parcial del judici, la fiscal cita jurisprudència del Tribunal Constitucional que estableix la necessitat que el tribunal d'apel·lació celebri vista pública quan el recurs es plantegi sobre "proves personals". Duerto dirigeix el seu recurs a desmuntar la premissa del jurat que Corominas va disparar al lladre que participava en un intent de robatori al xalet dels seus sogres víctima d'una "por insuperable", que li va fer interpretar un moviment brusc de la víctima com si agafés una pistola.

Després de recordar que la jurisprudència defineix com a por insuperable aquella que anul·la o afecta de manera "intensa" les capacitats, la fiscal assenyala que, atès que aquest sentiment no es pot mesurar, haurà de valorar-ho en funció de l'actitud que presentava l'acusat en el moment dels fets. Per a Duerto, el comportament de Corominas, i el fet que anés armat, denota que no estava sota la influència d'un estat de por intensa, ja que ell mateix va generar "un risc innecessari" en acostar-se al cotxe on eren els assaltants. La fiscal considera en el seu recurs que en la conducta de Corominas "no s'hi veuen reflectides gens de descoordinació ni ineficàcia", ja que va ser "precís" a l'hora de posar el vehicle en marxa i conduir-lo fins a l'altura del cotxe dels lladres, i en tota la seqüència dels fets. La fiscal assenyala també la incongruència del veredicte del jurat, per haver-se basat en part en la declaració de Corominas, malgrat reconèixer les contradiccions en què va incórrer l'acusat en les seves diferents versions dels fets.

stats