LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 08/10/2011

Fitch rebaixa Espanya pel deute autonòmic

Fitch abaixa la nota d'Espanya pel risc que incompleixi l'objectiu de dèficit, cosa que atribueix a les comunitats autònomes. A més, avisa de la vulnerabilitat de l'Estat davant les turbulències financeres.

àlex Font Manté
3 min
La lluita contra l'atur Fitch exigeix al govern espanyol més reformes per reduir l'elevat atur. La ministra d'Economia, Elena Salgado, que ha anunciat que s'agafarà dos Anys "gairebé sabàtics" després de les eleccions, segurament no ho veurà.

BARCELONA.L'agència de qualificació Fitch en va llançar ahir una de freda i una de calenta. Primer va rebaixar en dos graons la nota amb què valora el deute d'Espanya (la va reduir des de AA+ fins a AA-) i va anunciar que situava l'Estat en perspectiva negativa, és a dir, que podria haver-hi noves rebaixes en el futur. Però posteriorment, en un comunicat, va suavitzar el seu anunci aplaudint els esforços del govern espanyol per reconduir l'economia i va assegurar que "la solvència d'Espanya és segura". Fitch també va reduir la nota d'Itàlia i la va situar en A+, un nivell inferior a la d'Espanya.

És la primera vegada que Fitch rebaixa la nota d'Espanya des del convuls maig del 2010. Dies després del rescat de Grècia, l'agència va retirar a l'Estat la millor qualificació (AAA). Actualment, Espanya està tres nivells per sota de la màxima nota, però encara és lluny de països com Portugal, que es troba a la categoria BBB-, sis graons menys.

Els dos motius que Fitch assenyala per justificar la reducció de la nota espanyola són el possible empitjorament de la crisi de l'euro i el "risc" que algunes regions incompleixin la reducció del dèficit a què els obliga el govern espanyol. Aquests factors, sumats a la debilitat de la recuperació econòmica, posen Espanya en una situació "vulnerable a les pertorbacions" financeres, afirma el comunicat. De totes maneres, l'agència assegura que té en compte que Espanya no està sola i que, en cas que no pogués pagar el seu deute, el BCE o l'FMI l'ajudarien a sortir-se'n.

Sobre les finances autonòmiques, Fitch recorda que a mitjans de setembre ja va rebaixar la nota de cinc comunitats -entre les quals Catalunya- i que el seu comportament pot suposar un problema perquè Espanya rebaixi el dèficit. L'agència recorda que el deute de les comunitats només representa un 11% del PIB espanyol, però també que són responsables d'una tercera part de la despesa pública i que, per tant, la seva aportació a la reducció del dèficit és "vital".

L'Estat es va comprometre a acabar el 2011 amb un dèficit del 6% (en front al 9,3% de l'any passat), però cada cop hi ha més dubtes que pugui complir aquesta previsió. La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) preveu que Espanya tanqui l'any amb un 6,5%. Aquesta estimació recull la mitjana de previsions de 18 entitats diferents. L'agència de qualificació també pronostica que l'economia espanyola creixerà per sota del 2% d'aquí al 2015, un nivell massa baix per generar nous llocs de treball i que, conseqüentment, "l'atur seguirà alt".

És per això que al comunicat es reclama al govern que impulsi més reformes per millorar la competitivitat i la productivitat. En qualsevol cas, la bona notícia és que Fitch també vaticina que Espanya creixerà per sobre de la mitjana de l'eurozona després del 2015. "Espanya té una economia diversificada, d'alt valor afegit i un govern fort", assegura l'agència.

Avís per a la banca

L'última advertència de Fitch està relacionada amb la recapitalització de les entitats financeres. Malgrat que aquest procés tot just està acabant a Espanya (amb les conegudes nacionalitzacions d'entitats com CatalunyaCaixa i Unnim), Fitch considera que l'Estat espanyol encara haurà de gastar-se 30.000 milions d'euros més per mantenir vives les entitats financeres, gairebé el doble del que s'ha invertit fins ara.

Aquestes notícies no van tenir efecte sobre la prima de risc (la diferència entre els interessos que paguen Espanya i Alemanya pel seu deute), que ahir va mantenir la seva tendència a la baixa. Al tancament de l'edició d'ahir, la prima estava en 302 punts, cinc menys que dijous i lluny dels 360 punts de fa dues setmanes.

stats