CIÈNCIA
Crònica 08/09/2011

Flamarades solars (ara per ara) inofensives

Mònica L.ferrado
2 min
El sol, en ebullició Experts i investigadors preveuen una gran tempesta solar l'any 2013. Diuen que serà la de més magnitud que es coneix fins ara.

El sol es troba en plena ebullició. Ja fa més de dos anys que se succeixen flamarades i descàrregues de grans magnituds, encara no suficients per afectar la Terra, però que anuncien tempesta. De fet, ja fa un temps que la NASA alerta que la gran tempesta arribarà el 2013 i que s'espera que afecti la xarxa elèctrica i les telecomunicacions, fins al punt que els més catastrofistes parlen de col·lapse. Ara, aquest mes de setembre, els ministeris d'Indústria i de l'Interior rebran un informe de Red Eléctrica de España en el qual s'han estudiat les dades que es tenen per fer aquestes prediccions i que conclou que, si això passa, Espanya no es veuria afectada i que, per tant, de moment no cal prendre mesures especials, segons explica Pablo Martín, coordinador del grup de treball que Red Eléctrica de España ha constituït per fer l'informe.

Els experts creuen que serà de més magnitud que la més gran que es coneix fins ara, la que va succeir el 1859, coneguda com a esdeveniment Carrington. En aquella època, ni l'electricitat ni les telecomunicacions eren les mateixes que ara, però els dispositius telègraf van deixar de funcionar. "Hem analitzat dades de totes les tempestes solars que hi ha hagut des d'aleshores fins al 2010 i en aquest temps cap ha coincidit amb cap anomalia a la nostra xarxa elèctrica", explica Martín. "Mai no hi ha hagut cap tempesta solar que hagi afectat Espanya", afegeix.

Les zones del planeta amb més risc son els pols nord i sud, així com el nord d'Amèrica. "El camp magnètic terrestre neix i mor als pols, per això el plasma que arriba a la Terra es desvia cap als pols. Als Estats Units també els preocupa, no tan sols per la proximitat al nord d'alguns estats, sinó també perquè hi recau una depressió del camp magnètic que la fa més sensible", afegeix Martín. El 1989 es va registrar una gran apagada al Canadà que va fer que es portés a terme un pla per posar condensadors als transformadors. A Europa, "en alguns dels esdeveniments que hi ha hagut durant aquests anys, els únics països afectats han estat el Regne Unit, Suècia, Finlàndia i el nord de Rússia, i sobretot la xarxa de ferrocarrils", explica Martín. En l'informe hi han participat experts de la Universitat d'Alcalá de Henares i de la xarxa elèctrica del Regne Unit.

No obstant els resultats, Red Eléctrica de España començarà aviat un projecte de Recerca i Desenvolupament per muntar registres als transformadors i creuar les seves dades amb les dels magnetòmetres que hi ha repartits per tot Espanya. Per Martín, malgrat els resultats del seu informe, davant una tempesta solar severa hi ha un marge pel risc. Segons ell, el problema és que les mesures preventives no passen només per enfortir la xarxa, sinó també per reduir la càrrega i disminuir consums. "Per prendre mesures operatives hauríem de tenir prediccions 48 hores abans", conclou.

stats