CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 28/05/2011

Foc creuat per l'epidèmia causada pels cogombres

Mentre l'epidèmia s'estén, Alemanya i Espanya es creuen acusacions sobre l'origen dels cogombres contaminats. Madrid va interposar una queixa a la UE, mentre que Berlín va negar la versió espanyola.

Isaac Lluch
2 min
Un granger alemany fent malbé els seus cultius per precaució.

BerlínEspanya i Alemanya es van passar ahir les culpes l'una a l'altra mentre el nombre d'infectats pel bacteri Escherichia coli (EHEC), que s'hauria transmès a través de cogombres espanyols, continua creixent. En un sol dia, al país germànic es van registrar pràcticament el mateix nombre d'afectats (60) per la síndrome hemoliticourèmica -la pitjor complicació derivada de la infecció d'EHEC- que en un any sencer.

El govern espanyol va formular una queixa davant Alemanya i la Unió Europea per com n'ha quedat de "perjudicada innecessàriament" l'exportació d'hortalisses espanyoles. El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, va denunciar que Berlín no va avisar del cas a la Xarxa d'Alerta Alimentària de la UE, com exigeix el protocol, sinó que ho va esbombar a la premsa.

Crides a la prudència

La ministra d'Agricultura, Rosa Aguilar, va apuntar que la infecció d'una partida de cogombres es va produir fora d'Espanya. "Fins ara no s'ha pogut provar que la contaminació s'hagi produït en el país d'origen. Cal tenir prudència, perquè ja s'ha causat un perjudici irreparable al nostre sector", va argumentar Aguilar, i destacava que la Comissió Europea va reconèixer ahir que "la contaminació pot produir-se en el transport o en la distribució a botigues a la mateixa Alemanya", tal com va suggerir el portaveu de Sanitat i Consum comunitari, Fréderic Vincent.

"Tant se val que la contaminació es produís a l'origen o al destí, l'important és que s'ha produït un brot i cal descobrir-ne la causa", va raonar Vincent sostenint l'informe de les autoritats alemanyes que apunta com a font transmissora del bacteri a una remesa de cogombres importats d'Almeria i Màlaga.

La cooperativa andalusa Frunet va assegurar que va enviar un palet amb 180 caixes d'aquest producte el 12 de maig i que el 16 algú els va explicar que la mercaderia havia caigut en el mercat d'Hamburg en el moment de baixar la càrrega. En ser manipulada llavors, podrien haver-se fet malbé. Frunet sosté a més que en les diferents proves efectuades a les seves instal·lacions no han detectat el bacteri EHEC.

"És impossible que un únic palet provoqui un brot infecciós", va replicar Cornelia Prüfer-Storcks, la ministra de Salut d'Hamburg. "Aquest germen s'ha transmès en primer lloc dels excrements del ramats. Això normalment no es troba en els grans mercats centrals alemanys, sinó més aviat en els llocs de producció agrària", va concloure el microbiòleg del departament de Sanitat de la Baixa Saxònia, Masyar Monazahian. El creuament de retrets portarà cua.

stats