L'ESTAT DE LES INFRAESTRUCTURES FERROVIÀRIES
Crònica 30/04/2011

Foment s'instal·la en el silenci

"Impacient". Així es mostra el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, perquè Foment encara no ha donat cap explicació oficial al Govern sobre la causa de l'accident ferroviari del Clot.

Carles Arbolí
2 min
Foment s'instal·la en el silenci

BARCELONA.Mutisme absolut. La Generalitat, que és la gestora de les línies de Rodalies i Regionals, encara no sap què va passar dijous al túnel del Clot ni per què un tren de Rodalies va envestir un altre comboi. El ministeri de Foment, de qui depèn Adif com a responsable de les vies i les estacions, no ha donat explicacions al Govern, ni tampoc ho ha fet l'operador Renfe. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va assegurar ahir que encara no han rebut l'informe sobre la col·lisió ni cap detall sobre l'estat de la xarxa ferroviària. "Estem molt impacients pel funcionament de Renfe- va assegurar Recorder-. I aquesta impaciència la demostrem públicament i en les reunions mensuals que tenim amb Renfe". Recoder va relatar que en els últims mesos s'han produït diversos incidents a la xarxa de Rodalies de Barcelona, uns com a conseqüència de problemes meteorològics i altres per vandalisme, però també -com el xoc que es va produir dijous entre dos trens prop de l'estació del Clot de Barcelona amb un balanç de 18 ferits lleus- per causes que encara no s'han determinat.

Garanties d'Adif

"El que no voldríem és que es creés intranquil·litat entre la ciutadania i, per tant, necessitem explicacions i, sobretot, que Adif ens garanteixi quetot està correcte per poder funcionar", ha afirmat. Recoder va insistir, en aquest sentit, que queden encara "moltíssimes inversions pendents" a la xarxa ferroviària de Catalunya, ja que dels 4.000 milions d'euros que el govern espanyol i la Generalitat van pactar en el moment del traspàs de la gestió de Rodalies fins a 2015, només se n'han invertit 306. "Aquesta és una altra batalla que tenim en marxa", va afegir. Segons Recoder, "l'estat de la xarxa de Renfe a Catalunya no és l'adequat" ni és el que necessita "un país desenvolupat com el nostre al segle XXI". A més, va exigir a Foment "mesures i inversió". El conseller va recordar que la Generalitat és l'autoritat competent per gestionar el servei, encara que ni les vies, ni els trens, ni les catenàries, ni les estacions ni el personal depenen de Catalunya. "Que ens ho traspassin i asseguro que ho millorarem tot", va manifestar, afegint que rep diàriament totes les incidències registrades a Renfe, que "cada dia en són més d'una".

stats