LABORAL
Crònica 09/03/2012

Ford vol menys vacances a Espanya

Ara
2 min
Un visitant a l'estand de Ford a la Fira de l'Automòbil de Ginebra.

BARCELONA.El director de fabricació de Ford a Espanya, Antonio Adés, va alimentar ahir el debat sobre els dies de vacances i els festius, just el dia que s'aprovava la reforma laboral al Congrés. Adés es va mostrar partidari que es redueixin les vacances dels treballadors. "Són excessives", va dir. El directiu es va pronunciar amb aquesta contundència durant una jornada organitzada per Deloitte sobre la sortida de la crisi, en què va afegir: "Caldrà treballar més per menys".

El directiu de Ford considera que la sortida de la crisi haurà de passar necessàriament per "una reducció de costos laborals". Adés va indicar diverses fórmules per aconseguir aquesta disminució de la despesa com ara la reducció de salaris i beneficis, un increment del temps de treball sense augmentar els salaris i la millora de la productivitat.

El problema de la productivitat

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va fer el juny passat unes declaracions en la mateixa línia. Merkel va proposar que els períodes de vacances i l'edat de jubilació estiguessin harmonitzats a tot Europa, encara que va fer menció específica als països del sud, com Espanya, Portugal i Grècia. No obstant, amb les estadístiques a la mà, la diferència no és tan gran. Segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), els espanyols van treballar 1.663 hores anuals el 2010 davant de les 1.419 hores dels alemanys, un 14% més. La clau sembla que està, doncs, en la productivitat de cada país.

L'impacte d'un dia festiu en l'economia catalana se situa en una forquilla entre els 1.816 milions d'euros, si es considera una aturada total (com una vaga general), i els 1.271 milions en el cas que l'activitat s'aturi en un 70%, segons càlculs efectuats amb dades de la patronal Foment del Treball.

Un estudi de la CEOE assenyala que si els nou festius estatals previstos en el calendari del 2012 es moguessin a dilluns o divendres l'estalvi a Catalunya seria de 4.540 milions (24.150 milions en el cas de tot el territori espanyol).

ERO temporal a Vodafone

Els 4.000 empleats de la filial espanyola de Vodafone han acceptat dues setmanes de suspensió de sou i feina l'any que ve per evitar un expedient de regulació d'ocupació (ERO), segons va informar ahir el sindicat UGT. Aquesta mesura forma part del pla d'estalvi de costos de l'operadora a Espanya.

Els treballadors podran sol-licitar la prestació per desocupació durant aquest període de vacances no remunerades i, a canvi, Vodafone s'ha compromès a no acomiadar cap treballador durant l'exercici fiscal 2012-2013 i a no externalitzar cap de les seves activitats fins a finals d'any.

L'acord preveu que els empleats afectats podran reduir de manera voluntària la jornada laboral. Això vol dir que la plantilla podrà escollir entre no treballar els divendres durant un any sencer o bé decidir escurçar la jornada diària una hora.

stats