Crònica 05/03/2011

Foro Nuclear proposa construir tres noves centrals a Espanya

Allargar la vida de les nuclears fins als 60 anys i construir-ne tres de noves són les principals propostes que va fer ahir l'associació Foro Nuclear. La UGT defensa una combinació de nuclears i renovables.

Ignasi Pujol
1 min
Torre de refrigeració de la central nuclear d'Ascó I. Aquesta instal·lació té llicència fins al 2022 i és propietat de l'elèctrica Endesa.

Barcelona.L'associació Foro Nuclear, un lobi espanyol que defensa aquest tipus d'energia, va reiterar ahir que la millor fórmula per reduir l'elevada dependència energètica exterior d'Espanya -que estima que se situa en un 80%- cal allargar la vida de les centrals nuclears.

En primer lloc l'entitat insta el govern espanyol a prolongar la llicència de Santa María de Garoña, a Burgos, més enllà del 2013, rectificant la decisió presa per l'executiu el 2009. Segons el Foro, aquesta decisió permetria estalviar 2,5 milions de barrils de petroli l'any, equivalents a 850 milions de metres cúbics de gas natural.

El lobi reclama que la vida de les nuclears es prolongui dels 40 als 60 anys, cosa que permetria estalviar 100 milions de barrils de cru cada any. A mitjà i llarg termini proposa la construcció de tres noves centrals nuclears a Espanya "per potenciar encara més l'estalvi de gas natural o petroli". Foro Nuclear també reivindica un grau més alt d'electrificació per reduir la dependència d'energies importades. Això passaria per potenciar la combinació entre nuclears i renovables.

Per últim, l'associació proposa programes d'eficiència energètica, incentivar la substitució del transport de mercaderies per carretera pel ferrocarril i propiciar una conducció més eficient.

Per altra banda, el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, considera insuficients les mesures d'estalvi d'energia aprovades pel govern i ha sol·licitat un gran acord per garantir la independència de recursos d'Espanya. "Aquest país necessita noves formes d'energia com l'eòlica o la fotovoltaica, però també fa falta un mix amb la nuclear", va dir ahir.

stats