Crònica 04/08/2011

Fort dispositiu policial per garantir la seguretat del judici

Jordi Benavente
2 min

Barcelona.El Faraó va entrar en llitera a la gàbia, i la sala va contenir la respiració. Era un pas crucial per a Egipte: començava el judici contra el dictador que ha governat el país del Nil amb mà de ferro durant els últims 30 anys -d'aquí ve el sobrenom-. Hosni Mubàrak, de 83 anys i malalt del cor, s'enfronta en aquest procés a la pena capital. L'ocasió mereixia totes les mesures de seguretat imaginables i els responsables d'aplicar-les van esmerçar-hi tots els esforços.

El lloc escollit per celebrar la vista va canviar a última hora del centre de convencions del Caire a l'auditori de l'acadèmia de policia -on es reunien l'expresident i l'exresponsable de l'Interior, també imputat-, una enorme ciutadella erigida a l'est de la ciutat, que ahir estava especialment vigilada, dins i fora dels seus murs.

A l'exterior, centenars de soldats i policies antiavalots acordonaven la zona i establien el primer control de seguretat que discriminava qui podia passar a l'auditori. L'aforament permès era de 600 persones, comptant advocats, periodistes, familiars dels acusats i de les víctimes. Dins de l'auditori de l'acadèmia, desenes de policies de paisà s'encarregaven dels últims controls de pas.

En un cantó de la sala, una gàbia doble retenia -o protegia- l'exdictador i els seus dos fills, Alaa i Gamal, d'una banda, i l'exministre de l'interior, Habib al-Adly, i sis dels seus assessors, de l'altra.

A més, hi havia tants policies envoltant l'estructura metàl·lica que gairebé no es veien els acusats. Fins i tot dins de la mateixa gàbia, semblava que els Mubàrak protegien el seu pare, col·locant-se -ara l'un, ara l'altre, amb l'Alcorà a la mà- davant la llitera des d'on l'expresident escoltava els càrrecs que se li imputaven.

El Faraó havia estat traslladat pel matí amb un helicòpter de l'exèrcit, des de l'hospital de Xarm al-Xeikh, on ha estat ingressat pel seu estat de salut des que va ser detingut, al febrer. La resta d'acusats van ser transportats en vehicles blindats des de la presó de Tora, als afores del Caire.

A banda de la gàbia, els responsables de la seguretat també van col·locar una tanca metàl·lica de gairebé dos metres d'altura que separava el públic assistent a la sala. D'una banda, periodistes i familiars de les víctimes de la repressió, i de l'altra, persones properes als acusats.

A pedrades fora de l'acadèmia

El fort desplegament policial no va evitar, però, els incidents entre partidaris i detractors de Mubàrak, que a primera hora del matí es van enfrontar a pedrades a l'exterior de l'edifici on tenia lloc el judici. Unes 70 persones van resultar ferides i van haver de ser ateses per les ambulàncies desplaçades a la zona per a l'ocasió.

stats