Crònica 01/05/2011

Fracassa el calendari marcat per Zapatero

Des que Zapatero, al febrer, va proclamar la refundació del diàleg social, sindicats i empresaris no s'han posat d'acord en res i es mantenen encallats en la negociació col·lectiva.

Miquel Codolar
2 min
Els secretaris generals d'UGT i CCOO, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, presentant la manifestació d'avui.

Madrid.La bandera del diàleg social és l'emblema sota el qual s'amaga el president espanyol davant les reformes que ha dut a terme a l'Estat els últims mesos. L'Acord Social i Econòmic solemnitzat el 2 de febrer d'enguany li va permetre proclamar "la refundació del diàleg social com un dels millors actius de l'Estat". A partir d'aquell moment es va activar un calendari de reformes que ha mantingut entretinguts els sindicats i la patronal.

José Luis Rodríguez Zapatero va detallar al Congrés fa exactament un mes i un dia que la reforma de la negociació col·lectiva passaria pel parlament espanyol "abans de finals d'abril". No ha estat així. A diferència d'altres reformes que s'han aplicat després d'haver assolit un acord amb els agents socials, en aquest cas el ministeri de Treball no hi vol intervenir directament. Vol que siguin els sindicats i la patronal els qui arribin a un acord perquè, posteriorment, el govern espanyol només l'hagi de ratificar.

Però l'acord no arriba. Ja s'han superat diversos terminis que s'havien fixat com a inamovibles. Mentrestant, però, les dades de l'atur reflecteixen l'empitjorament de la situació i fan més necessària aquesta reforma que podria servir per dinamitzar el mercat laboral. La nova data és el 15 de maig. Però el govern espanyol ho vol accelerar i els agents socials no són amics de les presses. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va advertir dimecres passat que la negociació col·lectiva havia d'estar enllestida "els primers dies de maig" perquè la situació econòmica la fa imprescindible.

Però els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, van negar ahir que Gómez els hagi marcat cap nou termini per tancar l'acord amb la CEOE. Van admetre que les dades econòmiques augmenten l'ansietat però van demanar que no els exigeixin rapidesa perquè "el que és important és el contingut i no el continent".

El govern espanyol vol que els sindicats tanquin aviat aquesta reforma i tractin les que han anat quedant endarrerides. La reforma per fer aflorar els llocs de treball irregulars, que es va aprovar aquest divendres, n'és un exemple. El govern espanyol preveia acordar-ho amb els agents socials, però finalment no ha estat possible. La llista és llarga. Les temàtiques no estan només relacionades amb la reforma laboral, tot i que aquestes són les prioritàries. Però el temps s'acaba. Zapatero havia anunciat que pitjor que una reforma sense acord era no fer la reforma, una dinàmica que ja s'ha iniciat. Si els agents socials no agilitzen l'acord, els pròxims mesos Zapatero tirarà pel dret.

stats