EL RÈGIM D'AL-ASSAD
Crònica 09/04/2012

Fracassa el pla de l'ONU per a Síria

S'esvaeixen les esperances d'una resolució pactada a la crisi siriana. El règim d'Al-Assad va deixar clar ahir que perilla el compliment del termini del 10 d'abril per implementar el pla de Kofi Annan.

Marta Bausells
2 min
DOLOR SENSE FINAL A LA VISTA  Imatge proporcionada pels rebels, capturada dimecres del funeral a Al Qasseer -a prop de la ciutat de Homs-  de Nazha Khaled i el seu fill Ahmed, que segons els opositors van ser assassinats per les forces de seguretat del règim.

BARCELONA.L'acarnissament dels últims dies contra els opositors feia pensar que el règim de Baixar al-Assad estava poc disposat a complir, com va prometre la setmana passada, la data límit del 10 d'abril, fixada per l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, per començar a implementar el seu pla de pau.

La repressió de les forces de seguretat, incrementada els últims dies, ha deixat un macabre recompte de desenes de víctimes mortals cada dia als bastions rebels, especialment a la província d'Idlib (al nord). Ahir, les xifres de l'Observatori Sirià dels Drets Humans apuntaven un balanç de 31 morts, 12 dels quals civils. Entre les condicions del pla de sortida de la crisi redactat per Annan, de sis punts, hi ha la retirada de l'exèrcit de les poblacions i la fi dels combats 48 hores més tard.

Pel que fa al front polític, ahir va arribar la confirmació que la perspectiva d'una solució acordada és ara quasi utòpica. A través d'un comunicat, el ministeri d'Afers Estrangers va comunicar: "Dir que Síria retirarà les seves forces de les poblacions en la data del 10 d'abril és inexacte, ja que Kofi Annan encara no ha presentat garanties per escrit de l'acceptació dels grups terroristes armats de l'aturada de qualsevol forma de violència, i de la seva voluntat de lliurar les armes per permetre a l'estat restaurar la seva autoritat a tot el país". Damasc també va reclamar garanties que els governs de Qatar, l'Aràbia Saudita i Turquia aturarien "el seu finançament dels grups terroristes".

Els rebels anticipen un "fracàs"

El cap de l'opositor Exèrcit Sirià Lliure, Riad al-Assad, va rebatre hores més tard que la seva formació està completament compromesa amb el pla de l'emissari internacional, i va afegir: "És a la comunitat internacional a qui hem donat garanties, no a aquest règim". El comandant va afegir: "El règim no implementarà aquest pla. El pla fracassarà".

El mateix Annan va considerar ahir des de Ginebra "inacceptable" l'escalada de repressió, i va afirmar que estava "astorat" per l'onada d'atrocitats: "És una violació de les garanties que se'm van donar", va dir.

Qui també va reaccionar a la violència va ser el Papa, davant les més de 150.000 persones congregades amb motiu de la missa de Pasqua a la plaça de Sant Pere del Vaticà. Benet XVI va fer una crida a aconseguir la "fi del vessament de sang" i a emprendre "sense demora la via del respecte, del diàleg i de la reconciliació".

stats