Crònica 17/03/2011

Fracassen els intents de controlar la fuita nuclear

Tots els esforços de les autoritats nipones per controlar la radiació que surt de la central nuclear de Fukushima van ser inútils. Els EUA van alertar del perill de més emanacions radioactives.

M.v.
2 min
Fracassen els intents de controlar la fuita nuclear

Ni per terra bombant aigua ni per aire llençant-la des d'un helicòpter. Tots els intents ahir de controlar la fuita radioactiva a la central nuclear de Fukushima van resultar inútils. Les explosions i els incendis que s'han anat registrant en els diferents reactors els últims dies han provocat una situació límit. Les mesures de seguretat per prevenir que les radiacions surtin a l'exterior se n'han ressentit i no hi ha qui aturi, de moment, l'arribada de radioactivitat a l'atmosfera. Caldrà veure la intensitat de la fuita nuclear, però els indicis no apunten res de bo.

Durant el dia d'ahir, el grup de 50 operaris que treballen com a equip d'emergència per controlar la situació es va haver de retirar una estona. El motiu, les fortes radiacions. Hores després, l'intent de llençar aigua des d'un helicòpter per refredar els reactors nuclears es va haver de deixar córrer pel mateix motiu: massa radioactivitat. Rebaixar la temperatura dels reactors amb aigua sembla l'objectiu prioritari que s'han fixat les autoritats nipones, però el gran maldecap és com fer-ho.

Per avui dijous està previst un nou intent de llençar aigua des de l'aire, mentre que ahir es van posar sobre la taula dues noves possibles tècniques imaginatives per refredar els reactors. Una va ser llençar l'aigua amb canons des d'un camió-policia dels que utilitzen els equips antidisturbis. L'altra va ser fer participar l'exèrcit en les feines de bombar l'aigua als reactors atòmics.

Però per sobre de tot, si hi ha una mesura que podria fer rebaixar una mica l'alarma, seria fer tornar a funcionar els sistemes de refrigeració de la central. Per això caldria recuperar el subministrament elèctric. I en això treballen, i sembla que ho aconseguiran aviat, un equip d'operaris que volen fer arribar una línia elèctrica fins als reactors que es van quedar a les fosques a causa del tsunami que els va passar per sobre.

La versió dels Estats Units

Qui va donar una versió més completa del que podria està passant a la central nuclear van ser ahir els Estats Units. El responsable de la Comissió de Regulació Nuclear nord-americana, Gregory Jaczko, va assegurar que els nivells de radiació al voltant de la planta són "molt alts" amb dosis que serien letals en poca estona per als qui gosessin acostar-s'hi. "És molt difícil per als operaris de la central acostar-se fins als reactors -va assegurar Jaczko-, ja que moririen poca estona després". Segons aquest responsable nuclear nord-americà, la principal preocupació és el reactor número 4. La piscina on s'acumula combustible nuclear fet servir s'hauria quedat sense aigua. Això voldria dir que aquest combustible estaria en contacte amb l'aire i estaria alliberant radioactivitat.

Ahir es va saber també, segons una filtració de Wikileaks, que l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica ja va advertir el Japó el 2009 del risc que les seves centrals nuclears no aguantessin un terratrèmol de gran magnitud. Estaven preparades només, segons aquestes comunicacions, per a un sisme de fins a 7 graus.

stats