LA GUERRA A LÍBIA
Crònica 13/07/2011

França admet contactes amb Gaddafi perquè deixi el poder

El ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, va dir ahir que "cal parlar" amb els emissaris de Gaddafi que contacten amb París. Segons aquests interlocutors, el dictador estaria "a punt de marxar".

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
França admet contactes amb Gaddafi perquè deixi el poder

Barcelona.Després de quatre mesos d'intervenció estrangera a Líbia, el primer ministre francès, François Fillon, considera ara que una solució política "comença a prendre forma" i que l'alternativa al president libi, Muammar al-Gaddafi, està "molt a prop". Ho va afirmar ahir en el moment en què l'Assemblea Nacional francesa havia d'acordar allargar la guerra al país. Una decisió que va tirar endavant sense inconvenients però que va plantejar de nou el debat sobre el cost i els limitats avenços de la intervenció de l'OTAN a Líbia.

"Els emissaris ens diuen que Gaddafi està a punt de marxar, cal que hi parlem", argumentava el ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, després de l'anunci dilluns del fill del dictador, Saïf al-Islam, que França està negociant directament amb el líder libi. Tot i això, Juppé va voler desmentir les paraules de Saïf i va al·legar que les negociacions encara no són definitives i que no són amb l'Aliança Atlàntica.

"Tothom està en contacte amb tothom. El règim libi envia missatges a tot arreu, a Turquia, Nova York, París", va dir Juppé a la ràdio estatal francesa tirant pilotes fora. Tot i això, França es pren seriosament el to dels emissaris, que segons fonts anònimes de Reuters serien persones properes a Gaddafi que estan en contacte amb intermediaris que parlen directament amb el president gal, Nicolas Sarkozy.

Sarkozy vol acabar amb Líbia

Els analistes consideren que fer fora Gaddafi del país no serà tan fàcil, malgrat que la Unió Africana -l'òrgan que té més contactes amb el règim- estigui d'acord a donar-li asil i obviar l'ordre d'arrest internacional de l'Haia. Quatre mesos després del conflicte, Sarkozy -que va posar-se al capdavant de l'inici de la intervenció i el reconeixement del govern rebel- ara té pressa per acabar amb una guerra per por que li passi factura en les presidencials del 2012. Segons el diari The Guardian , el president francès havia pressionat l'estat major perquè la intervenció acabés abans de la festa nacional del 14 de juliol.

Mentrestant, la situació a Líbia segueix estancada. L'anunci rebel del "millor avenç" en setmanes després de conquerir una petita població a 90 km de Trípoli gràcies a les municions i l'armament enviats per França només ha estat un miratge. Les tropes gaddafistes continuen pressionant a prop de Misurata. Tot i això, el govern rebel va prometre ahir que tindrien Trípoli a l'agost, abans del Ramadà.

stats