LA CAMPANYA CONTRA LÍBIA
Crònica 26/03/2011

França prepara un pla polític per rellevar Gaddafi

El president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron, presentaran dimarts als països de la coalició contra el règim libi un pla polític per substituir Gaddafi.

Esther Moix
3 min
França prepara un pla polític per rellevar Gaddafi

Corresponsal a brussel·lesEl comandament de la missió d'intervenció militar a Líbia està ja en mans de la OTAN, però això no implica que Nicolas Sarkozy vulgui cedir ni una petita part del seu lideratge mundial en la campanya que ha iniciat per a la democratització d'aquest país nord-africà. A la cimera de caps d'estat i de govern de la UE que ahir es va tancar a Brussel·les, el president francès va assegurar que la coalició que està intervenint a Líbia, i que codirigeix ell mateix juntament amb el primer ministre britànic, David Cameron, "mantindrà la coordinació política de les accions", tot i que "l'OTAN n'assumeixi el pes en matèria de maquinària". Sarkozy ha aconseguit el que volia: reservar-se per a ell el lideratge polític i que l'aliança atlàntica tingui un paper estrictament tècnic.

El president francès va anunciar ahir que prepara, conjuntament amb el Regne Unit, una iniciativa comuna en el terreny polític per prendre el relleu a Gaddafi al capdavant del país quan caigui el dictador. La proposta la portaran dimarts que ve a la cimera que faran a Londres els països que participen en la coalició contra el règim libi. "Serà una iniciativa franco-britànica per deixar clar que la solució no pot ser només militar, sinó que serà per força una solució diplomàtica i política", va dir Sarkozy.

Tant el líder francès com el britànic, que van compartir un matí de fúting a Brussel·les abans de reunir-se amb la resta de socis de la UE, van defensar amb fervor l'acció, una missió militar contra Gaddafi a la qual gairebé van donar caràcter de preventiva. "Hem evitat una massacre, imaginin el que hauria passat a Bengasi si no haguéssim intervingut", va dir Sarkozy. "És clar que hem salvat vides humanes des que vam començar a controlar el cel libi", va afegir David Cameron. El primer ministre britànic fins i tot va afegir: "La població líbia està ara més a prop de decidir el seu futur que fa dues setmanes, ja que la intervenció els ha donat temps per controlar el seu futur sense ser assassinats".

Les dues potències europees, amb seient permanent al Consell de Seguretat de l'ONU, asseguraven que la guerra va per a llarg. "Estarem presents a Líbia fins que sigui necessari per protegir els civils", va dir Cameron. Un missatge que volen fer calar entre els països àrabs dimarts a la cimera de Londres, on Cameron "espera" que acudeixi la recelosa Turquia, aliada de què va destacar "la important contribució" a l'acció militar en marxa a Líbia.

L'OTAN preveu 90 dies

Els plans preparats pels estaments militars de l'aliança atlàntica per a Líbia tenen l'horitzó temporal de 90 dies. Aquest és un període que es pot allargar o escurçar però queda clar que, per als aliats, la campanya contra Gaddafi no és qüestió de pocs dies. "Ni de bon tros, no seran pocs dies", va dir ahir el cap de l'estat major de la Defensa francès, Edouard Guillaud. "Crec que durarà setmanes. Espero que no siguin mesos".

L'acord de dijous, segons el qual l'aliança atlàntica assumirà els pròxims dies la intervenció a Líbia, encara cuejava ahir a Brussel·les, a la seu de l'OTAN. Queda clar que aquesta organització agafarà el control militar de l'operació per garantir la zona d'exclusió aèria, però encara hi ha interrogants sobre l'abast real de la campanya. Per exemple: què passaria en cas d'una intervenció terrestre per garantir l'ajuda humanitària? Les discussions, en aquest i altres punts, encara no estan resoltes i demà els ambaixadors dels països aliats es reuniran de nou per acabar d'aclarir alguns aspectes.

Amb els Estats Units cada vegada amb més pressa per treure's de sobre el lideratge de l'operació militar, ahir a la nit es va anunciar que un tinent general canadenc dirigirà l'operació aliada a Líbia. Els traspàs definitiu de poders podria ser "entre diumenge i dilluns", segons el govern italià.

Mentrestant, en una reunió de mediació que es va fer ahir a la seu de la Unió Africana, a Addis Abeba, el règim libi es va comprometre de nou a un alto el foc i a obrir un procés de democratització. Però, més enllà del fet que els seus compromisos mai no es tradueixen en fets, a la reunió ni tan sols hi va anar cap representant dels opositors, que no se'l creuen de cap manera.

stats