Investigació corrupció
Crònica 05/07/2011

Frau a la SGAE

2 min
Frau a la SGAE

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va enviar a la presó, eludible sota la fiança de 300.000 euros, el presumpte cap de la trama societària que hauria permès evadir fons de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), José Luis Rodríguez Neri. La resolució, dictada a última hora de la nit, conclou que l'actual director general de la Societat Digital d'Autors es treia "un sobresou" a part de la retribució que obtenia de la seva feina. Segons recull, de la investigació es desprèn que el president de la SGAE, Teddy Bautista, n'havia de tenir coneixement. L'acusa dels delictes d'apropiació indeguda continuada i administració fraudulenta. El jutge també va decretar presó sota fiança de 150.000 euros a l'administrador de l'empresa Microgènesis, Rafael Ramos, la companyia que hauria servit de palanca de l'entramat societari paral·lel. Ruz va deixar en llibertat provisional amb mesures cautelars la dona i a la cunyada de Neri, que també van prestar declaració ahir.

Microgénesis seria l'eix principal de l'entramat societari per desviar fons de la SGAE, segons les investigacions policials.

Després dels registres i de les detencions de la directiva de la SGAE, ahir el president del seu consell de direcció, Teddy Bautista, es va presentar a primera hora del matí a la seu de la societat a Madrid. Bautista va donar així continuïtat al missatge de normalitat que l'entitat ha volgut transmetre des del primer moment, després que diumenge ell i dos càrrecs directius més fossin deixats en llibertat sense fiança però imputats per apropiació indeguda i administració fraudulenta per l'Audiència Nacional. Bautista també està imputat per un delicte societari.

El director de la SGAE a la zona mediterrània, Ramon Muntaner, va defensar ahir la presumpció d'innocència de la cúpula de la societat, però també va manifestar, en declaracions a Catalunya Ràdio, que si es demostra que s'han fet desviament de fons s'actuï amb contundència contra els responsables. Aquest dimarts, la junta de la SGAE té previst una compareixença de premsa per explicar la seva visió dels darrers esdeveniments a la qual assistiran tant els membres entrants com els sortints després de les darreres eleccions.

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, va demanar ahir comparèixer davant del Congrés per explicar la política del seu departament sobre les societats de gestió.

stats