OPERACIÓ POLICIAL A VALÈNCIA
Crònica 03/04/2012

Frau per obtenir el títol de capità

La Guàrdia Civil ha desarticulat una xarxa que presumptament cometia frau en les proves per obtenir el títol de patró de iot. Entre els 21 detinguts hi ha el pilot Dani Pedrosa, que ja ha quedat en llibertat.

Salvador Almenar
2 min
PEDROSA, AL CENTRE DE TOTES LES MIRADES El pilot català es va veure obligat a fer públic un comunicat per demanar perdó als seus seguidors, després que  es difongués que havia estat detingut per la seva implicació en un presumpte frau. En un examen per obtenir el títol  de patró de iot, Pedrosa era un dels alumnes que rebien les respostes des de l'exterior.

VALÈNCIA.Entre 2.000 i 2.500 euros. És el preu que exigien als seus alumnes els capitosts d'una xarxa, desarticulada per la Guàrdia Civil a València, acusada de cometre un suposat frau en les proves per obtenir el títol de patró de iot. Ells mateixos eren els encarregats de dir les respostes de l'examen als clients mitjançant un sofisticat dispositiu electrònic pel qual mantenien la comunicació.

La delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sánchez de León, va ser l'encarregada de donar ahir els detalls de l'operació, que es va saldar, dissabte passat, amb 21 detinguts, entre els quals hi ha el pilot català de motociclisme Dani Pedrosa. Agents vestits de paisà van ser els encarregats d'identificar els membres de la trama a les mateixes aules on s'estava fent l'examen, a l'escola superior d'enginyeria industrial de la Universitat Politècnica de València. Quatre dels detinguts formaven part de l'organització que venia les respostes i eren fora de l'aula comunicant les solucions de la prova; deu més van ser interceptades dins de la classe amb un auricular pel qual rebien la informació de l'exterior, i set van ser detinguts per suplantar la identitat d'una altra persona.

Sistema de microcàmeres

Els alumnes feien servir un sofisticat mètode per respondre a les preguntes de l'examen amb encert, segons publicava el diari Levante . Els que feien la prova dins de l'aula tenien una microcàmera que captava en imatges les preguntes i les enviaven per internet a l'exterior. Fora es trobaven els membres de la trama que suposadament s'encarregaven de respondre a les preguntes de l'examen i que després comunicaven a l'interior de l'aula mitjançant uns auriculars que portaven els aspirants a aconseguir el títol nàutic. L'ARA va intentar posar-se en contacte ahir amb l'acadèmia que suposadament oferia aquest servei però els seus responsables es van negar a fer declaracions.

Les deu persones que van ser enxampades copiant a l'examen van prestar declaració davant els agents de la Guàrdia Civil i més tard van ser posats en llibertat a l'espera que sigui la jutge instructora de la investigació qui decideixi si se'ls imputa algun delicte. Els altres onze detinguts, però, sí que van passar el cap de setmana entre reixes a l'espera que fossin posats ahir a disposició judicial, com va confirmar Sánchez de León.

Pedrosa, implicat en l'afer

La investigació va començar fa uns quants mesos i actualment està sota secret de sumari per ordre de la jutgessa. Per això no ha transcendit la identitat de cap dels implicats en el cas a excepció de la del pilot Dani Pedrosa. El tricampió del món va ser un dels detinguts que va quedar posteriorment en llibertat, encara que la jutge, si ho considera convenient, podria imputar-li algun delicte. Davant les informacions de la seva implicació en el cas, Pedrosa va decidir fer públic ahir un comunicat per demanar perdó.

Els exàmens per obtenir el títol de patró es fan sota la vigilància dels tècnics de la conselleria d'Infraestructures. Des d'aquest departament es va explicar que depèn d'ells fer les còpies dels exàmens i precintar les caixes on es guarden fins que es fa la prova. Una vegada s'han fet els exàmens, els transporten a les dependències on es corregeixen. Tot i això, van defensar que els seus tècnics "no tenen res a veure" amb el suposat frau.

stats