EL DEBAT SOBRE EL FUTUR ENERGÈTIC
Crònica 02/05/2011

Un Fukushima a Catalunya afectaria més d'un milió de persones

Ignasi Pujol
3 min

Quanta gent es veuria afectada a Catalunya si les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs patissin un accident similar al del complex japonès de Fukushima? Un estudi de la prestigiosa revista Nature i de la universitat nord-americana de Columbia quantifica la població mundial que viu a menys de 75 quilòmetres d'una central nuclear, la distància considerada crítica en un accident com el del Japó. Ascó té un milió de persones en aquest radi i Vandellòs, 900.000. Tenint en compte que els dos complexos nuclears estan separats per 47 quilòmetres i que, per tant, part de la població afectada coincideix, podria dir-se que un hipotètic desastre nuclear com el de Fukushima afectaria més d'un milió de catalans.

L'estudi publicat per Nature ve acompanyat d'una aplicació de Google Earth que permet sobrevolar les 211 centrals nuclears que hi ha operatives al món i es detalla la població que hi viu a 30, 75, 150 i 300 quilòmetres a la rodona. L'article diu que dues terceres parts d'aquestes 211 instal·lacions atòmiques tenen més gent vivint a un radi de 30 quilòmetres que els 172.000 evacuats a Fukushima. D'aquestes, 21 plantes tenen més d'un milió d'habitants en aquest perímetre i sis centrals afectarien una població de més de tres milions de persones.

Els experts coincideixen a apuntar que és impossible establir un rànquing "objectiu" de perillositat perquè cada reactor té el seu singular perfil de risc i alguns d'aquests riscos són simplement impossibles de conèixer.

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) espanyol va assegurar que les vuit centrals que hi ha actualment a Espanya (tres són a Catalunya) estan absolutament preparades per afrontar el màxim terratrèmol que es podria esperar en els terrenys on estan construïdes.

Criteris de seguretat

L'accident més recent es va registrar la setmana passada a la central nuclear d'Ascó, on es van vessar per accident 25.000 litres d'aigua radioactiva. Tot i que el líquid contaminant no va arribar a sortir del circuit de la central, va afectar catorze operaris que treballen en la recàrrega, i inspectors del CSN es desplaçaran a Ascó a investigar-ne les causes.

La seguretat dels reactors depèn fonamentalment del que s'anomena "cultura de seguretat", concepte que inclou la qualitat del manteniment i proves dels reactors, la competència de la companyia explotadora, la potència i el rigor dels organismes reguladors, segons explica a Nature el consultor nuclear Mycle Schneider.

Això vol dir que els reactors més nous o més ben dissenyats no tenen per què ser els més fiables. "¿Què és més perillós, un conductor begut al volant d'un Ferrari nou o un pilot de Fórmula 1 sobri en un automòbil de dos cavalls de potència i trenta anys d'antiguitat?", afegeix Schneider. Però els experts també coincideixen que la densitat de població és un dels factors crítics per ponderar els riscos de les centrals. "Necessitem analitzar la seguretat dels reactors tenint en compte on estan ubicats", recorda Laurent Stricker, president de la World Association of Nuclear Operators, institució creada després de l'accident de Txernòbil.

Les centrals més afectades

Segons l'estudi de Nature i Columbia, la planta de Kanupp, a Karachi (el Pakistan), és la que aplega més habitants a un radi de menys de trenta quilòmetres: 8,2 milions de persones. No obstant això, aquesta central té un reactor petit, de 125 MW de potència.

En canvi, la central taiwanesa de Kuosheng, amb una potència de 1.933 MW, afectaria 5,5 milions de persones en aquest perímetre i la veïna Chin Shan, a 4,7 milions de persones. Les dues zones d'influència inclouen la ciutat de Taipei. L'anàlisi de població de Nature és "aterridor", segons Ed Lyman, expert nuclear de l'associació Union of Concerned Scientists de Washington. Si l'àrea d'influència s'amplia a un radi de 75 quilòmetres, l'estudi constata que les plantes veïnes de Guangdong i Lingao, a la Xina, afectarien 28 milions de persones cadascuna, incloent la regió de Hong Kong. La central d'Indian Point, a prop de Nova York, aplega 17,3 milions de persones.

Un total de 152 plantes atòmiques tenen més d'un milió de persones vivint a menys de 75 quilòmetres de distància. Afortunadament, com indica la revista Nature , els vents han allunyat la fuga radioactiva de Fukushima cap al mar. No obstant això, 7,7 milions de persones, inclosa l'àrea de Tòquio, viuen a menys de 150 quilòmetres del complex nuclear japonès.

stats