Crònica 08/04/2011

Fukushima evacuada

2 min
Fukushima evacuada

Un nou moviment sísmic de 7,4 graus de magnitud va sacsejar ahir la costa nord-est del Japó, prop de l'epicentre del terratrèmol que l'11 de març va causar 28.000 víctimes entre morts i desapareguts. La sacsejada, que es va registrar a 118 quilòmetres al nord de la central nuclear de Fukushima, i a uns 40 quilòmetres a l'interior del mar, va obligar a activar l'alerta per un possible tsunami i a evacuar els treballadors de la planta que encara lluiten per refrigerar els reactors i impedir noves filtracions d'aigua radioactiva al mar. Un portaveu de Tepco, l'empresa propietària de Fukushima, va assegurar ahir que la planta no havia patit cap dany addicional i que les tasques per seguir injectant aigua als reactors 1, 2 i 3 de la central es van reprendre un cop es va aixecar l'alerta.

Des del terratrèmol de 9 graus de magnitud que va devastar aquesta regió l'11 de març, centenars de petites rèpliques han continuat sacsejant el Japó, però, fins ara, cap havia superat els 7 graus a l'escala de Richter. Ahir, la sacsejada es va poder notar fins i tot a Tòquio, a uns 400 quilòmetres més al sud de la zona devastada, on els edificis de la capital van tremolar durant menys d'un minut i no es van registrar danys materials ni personals. Poc després de les onze de la nit, hora local, l'Agència Meteorològica del Japó va decretar també una nova alerta per tsunami en una franja de 420 quilòmetres de longitud a la costa nord-oriental del país, a la ja castigada prefectura de Miyagi, per por que les onades superessin els dos metres d'altura. Algunes poblacions costaneres van ser evacuades, però, finalment, l'alerta es va cancel·lar 90 minuts més tard sense que hi hagués més conseqüències.

La potència d'aquest últim sisme va fer reviure per uns moments els primers minuts del gran terratrèmol que va arrasar Sendai. La sacsejada va provocar apagades en el subministrament elèctric. Va afectar el trànsit ferroviari i els bombers van haver d'intervenir per apagar alguns incendis per explosions de gas. La policia japonesa va informar que, com a mínim, hi ha 7 persones ferides a les províncies de Iwate, Akita, Yamagata i Fukushima, i dues estan en estat greu. La televisió pública NHK va mostrar ahir a la nit imatges dels danys materials i del pànic i el nerviosisme que es va reviure a la meitat nord del país.

stats