LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 15/07/2011

Funcionaris: més feina i el mateix salari

El conseller d'Economia va reclamar ahir als treballadors públics o que ampliïn la seva jornada laboral uns "10 o 15 minuts" o que redueixin el nombre d'hores treballades a canvi de tenir menys vacances.

àlex Font Manté
3 min
Debat obert Mas-Colell creu que és raonable exigir als treballadors públics els mateixos esforços que als del sector privat.

Barcelona.Andreu Mas-Colell va llançar una de les propostes més atrevides des que és conseller d'Economia i Coneixement: demanar als funcionaris que treballin més mantenint els mateixos salaris. A la pràctica, si aquesta mesura s'aplica els funcionaris cobraran menys per hora treballada, però mantindran la nòmina que tenen actualment.

"Els treballadors públics han de ser conscients que estem en una situació molt delicada", va explicar Mas-Colell durant una conferència a l'escola de negocis Esade. "Tenim un atur del 20%, un nivell que només superen Bòsnia, Montenegro, Swazilàndia i Sud-àfrica", va recordar. El conseller d'Economia creu que és raonable que, ja que els funcionaris "tenen la sort" de gaudir d'estabilitat laboral, facin els mateixos esforços que s'han vist obligats a fer la majoria d'empleats del sector privat.

Les mesures que va proposar Mas-Colell s'acabaran imposant "o per voluntat pròpia o per imposició des de fora", referint-se probablement a la Unió Europea. El conseller d'Economia estudia dues possibilitats: o bé allargar la jornada laboral dels treballadors públics "deu o quinze minuts" al dia o bé treballar menys a canvi que també es redueixin les vacances. Considera que "són ajustos marginals". Actualment, els funcionaris de base (la gran majoria) treballen 37,5 hores a la setmana. Però als mesos de juny, juliol, agost i setembre es treballen 35 hores setmanals.

Una portaveu del departament d'Economia va explicar posteriorment que l'objectiu de Mas-Colell és obrir un debat sobre aquesta qüestió, però que encara no hi ha res en ferm: "Només és una proposta", va afirmar. L'objectiu és que el sector públic guanyi productivitat.

Els funcionaris ja van veure que la nòmina se'ls reduïa fins a un 5% el maig del 2010 com a part d'un paquet de mesures d'austeritat que en aquell moment va impulsar el govern espanyol.

Alguns experts creuen que les retallades salarials, encara que siguin necessàries, són perjudicials perquè frenen el consum. "En comptes de retallar els sous dels funcionaris s'haurien pogut congelar, cosa que és menys desincentivadora pel consum", va explicar el mes passat Wolfgang Münchau, director adjunt del Financial Times , en una entrevista a l'ARA. La proposta de Mas-Colell va en aquesta línia: no es reduiran les nòmines per evitar perjudicar el consum i frenar l'economia però, a canvi, es demanarà treballar més hores pel mateix salari.

Protestes d'oposició i sindicats

Tant l'oposició com els sindicats no van trigar gens a reaccionar contra la proposta de Mas-Colell perquè consideren que "augmentarà la precarietat laboral", segons USOC.

Comissions Obreres va criticar que el conseller hagués plantejat aquesta qüestió en una conferència en lloc de fer-ho a la mesa de negociació de l'empleat públic. "No es pot permetre que els treballadors públics hagin de pagar una crisi que no han provocat", va concloure el sindicat en un comunicat.

Per la seva banda, UGT va afirmar que "amb tota probabilitat, ni el conseller Mas-Colell ni molts dels assistents a la seva ponència d'avui a Esade no deuen portar els seus fills a l'escola pública, ni deuen utilitzar la xarxa hospitalària pública, entre altres serveis públics".

Les portaveus del PSC i ERC al Parlament, Laia Bonet i Anna Simó, respectivament, van preguntar-se ahir si la proposta de Mas-Colell és un globus sonda o si realment la Generalitat té la intenció de tirar-la endavant. Segons els socialistes, "hi ha altres vies que no sigui afectar els sous dels treballadors públics". Esquerra es va preguntar "quant temps trigarà a matisar" el conseller les seves declaracions. La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, va considerar que la proposta de Mas-Colell era "una broma de mal gust" i va criticar que el Govern "malparli i faci demagògia" dels funcionaris.

Els més crítics amb la proposició del conseller consideren que és contradictòria amb la compareixença de Joana Ortega, consellera de Governació i vicepresidenta de la Generalitat, el 30 de juny. En aquella ocasió, Ortega va enviar un "missatge de tranquil·litat" als funcionaris i va descartar reduir-los el sou. Ahir, Ortega va confirmar que no es planteja rebaixar els salaris dels treballadors públics i va assegurar que qualsevol proposta es negociarà en funció de cada organisme i empresa pública, segons Efe.

stats