URBANISME
Crònica 03/02/2012

La Fundació Pasqual Maragall oficialitza el trasllat a la UPF

La negociació entre la Fundació Pasqual Maragall i la Universitat Pompeu Fabra per reubicar l'entitat del solar de l'Hotel Vela al campus de Jaume I es tanca amb èxit i culminarà el 2014 amb la nova seu.

Albert Balanzà
2 min
L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, ahir al solar de la Universitat Pompeu Fabra on s'aixecarà la seu definitiva de la fundació que lidera contra l'Alzheimer.

BARCELONA.La Universitat Pompeu Fabra s'ha convertit definitivament en el principal partner de la Fundació Pasqual Maragall amb l'acord que ahir van signar les dues parts per instal·lar a les antigues casernes de Jaume I la seu del projecte contra l'Alzheimer que lidera l'expresident de la Generalitat. Tal com va avançar l'ARA el 3 de novembre, la seu de la Fundació Pasqual Maragall abandona el projecte de fer una gran seu en una torre de vuit plantes a tocar de l'Hotel Vela i confia en els terrenys cedits per la UPF al carrer Wellington -entre l'entrada principal de la universitat i l'entrada secundària del Zoo- per aixecar un institut de recerca que fins ara tenia la seu provisional al Parc de Recerca Biomèdica.

La primera ubicació, triada el 2009, als terrenys de la nova bocana del port de Barcelona era un edifici compartit amb Desigual que, de fet, ja es va descartar quan la marca de roba va decidir créixer d'11.000 a 20.000 metres quadrats i quedar-se tot l'edifici de Ricard Bofill. En aquell moment, l'octubre del 2010, la Fundació Pasqual Maragall ja va optar per reubicar-se en forma de torre a la cantonada que toca al passeig Joan de Borbó i ja va reorientar les seves pretensions dels 30.000 metres quadrats als 10.500. L'octubre del 2011, però, sense cap moviment de terra engegat, els operaris van retirar el cartell de Barcelonabeta, la marca de recerca de la Fundació Pasqual Maragall.

La nova seu a la part del darrere del campus Jaume I de la UPF tindrà soterrani, planta baixa i cinc plantes d'altura, 4.300 metres quadrats, i mantindrà la part d'institut de recerca i una plataforma tecnològica de neuroimatge per a la investigació clínica. La redimensió del projecte, segons va explicar ahir el director general de la Fundació Pasqual Maragall, el doctor Jordi Camí, obligarà a prescindir de la part d'infraestructura assistencial i tampoc necessitarà espais de servei com restaurant i cafeteria. "Hem podat algunes coses no nuclears del projecte", va argumentar ahir.

Ni Montilla ni Jiménez

Més de dos anys després de la presentació de l'ambiciós projecte de la Fundació Pasqual Maragall -en un acte que va congregar al port els aleshores president, José Montilla, i ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez-, el màxim responsable tècnic de l'entitat no s'ha mostrat decebut per la nul·la participació de les institucions públiques i l'adéu de la inversió de tres consultores privades per construir la seu. Els 70 milions d'inversió que es van apuntar en aquell moment s'han convertit en 14, que seran assumits en solitari per l'entitat. "Quan la tempesta [de la crisi] amaini ja sortirem a buscar cofinançament", va concloure.

L'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall -acompanyat de la seva esposa, Diana Garrigosa, i del seu germà Ernest Maragall-, va encapçalar l'acte més protocol·lari de signatura de l'acord amb la UPF, amb la presència del rector Josep Joan Moreso i del secretari d'Universitat, Antoni Castellà. Prèviament, Maragall va acompanyar els periodistes en la visita al solar de la futura seu, que ara està encerclat amb tanques i té l'únic accés tancat amb un cadenat. La UPF, que ja tenia un conveni perquè la Fundació actués des del principi com a entitat vinculada, ha cedit el solar perquè l'edifici sigui gestionat pel centre de recerca a canvi d'un cànon. La Fundació Pasqual Maragall aspira a convertir-se finalment en un institut adscrit a aquesta universitat pública.

stats