En breu
Crònica 24/12/2011

Funeral per Havel

1 min
Funeral per Havel

Emotiva cerimònia a la catedral

Un minut de silenci a tot el país va precedir ahir el funeral per l'expresident i dramaturg txec, Václav Havel, a la catedral de Sant Vit de Praga. Un miler de persones van donar l'últim adéu a l'heroi de la Revolució de Vellut, que va morir diumenge als 75 anys. L'arquebisbe de Praga va ser l'encarregat d'oficiar el funeral en què l'actual president txec, Václav Klaus, va glossar la figura del seu antecessor com un home que va demostrar que la llibertat "demana sacrificis", va dir.

Clinton, Sarkozy i Cameron

Entre els assistents a la cerimònia hi havia representants oficials d'una cinquantena de països, entre els quals la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton; el president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron. Sarkozy va destacar que Havel, l'home que va liderar el procés de canvi a la República Txeca després de la caiguda del Mur de Berlín, "tenia conviccions i sabia mirar el passat per treure'n conclusions de cara al futur".

Missatge de record del Papa

El papa Benet XVI va enviar ahir un telegrama a l'actual president txec, Václav Klaus, en què va destacar la "valentia" amb què Havel, icona de la lluita per les llibertats al seu país, sotmès al règim comunista, va defensar els drets humans i la democràcia. "M'afegeixo als que sou a la catedral de Sant Vit i recordo la valentia amb què Havel va defensar els drets humans en un moment en què eren sistemàticament negats a la població", va escriure el pontífex.

stats