CONSUM
Crònica 24/06/2011

El G-20 acorda un pla per evitar l'escalada dels preus agrícoles

Cristina Rivas
2 min
Verdures en una parada d'un mercat de Berlín.

París.Les vint economies més poderoses del planeta han arribat aquest dijous a un acord sobre un pla d'accions per aturar la volatilitat del preu dels aliments. Els ministres d'agricultura dels països del G-20, reunits a París, anunciaven ahir una declaració conjunta de 56 propostes concretes que situen l'agricultura com a "valor estratègic de primera magnitud." Així ho ha anunciat el ministre d'Agricultura francès Bruno Le Maire, que ha aconseguit el consens perquè s'aprovi part del pla que va presentar la presidència francesa del G-20. Emplaçar l'agricultura al centre de les preocupacions mundials era una urgència per a França. L'acord, però, no inclou les mesures "dures" contra els especuladors que anunciava Sarkozy en el seu discurs previ a la reunió dels ministres.

Moment històric

Aquest és el primer G-20 que reuneix els ministres d'Agricultura. Les mesures concretes giren a l'entorn de l'elaboració d'una base de dades que permeti tenir accés a informació ràpida sobre estocs, producció i consum. D'aquesta manera, la transparència -obligatòria per a tothom- evitaria l'escalada de preus. Aquest era un punt que causava desavinences: la Xina i l'Índia no veien amb bons ulls el fet de lliurar informació que ells consideraven de sobirania nacional.

Una altra part del pla aprovat està lligat a la voluntat d'incrementar els nivells de producció i productivitat agrícola, en especial del blat, per evitar conflictes provocats per la penúria alimentària. El secretari d'Agricultura dels EUA, Tom Vilsack, s'ha encarregat de recordar que 900 milions de persones pateixen malnutrició i de donar una dada clau: al 2050, caldrà alimentar una població de 9 mil milions de persones i es calcula que la producció hauria d'augmentar un 70%. El G-20 també ha anunciat la voluntat d'acabar amb les taxes aplicades als aliments destinats a propòsits humanitaris.

stats