Crònica 26/02/2011

GISA, les tensions financeres i l'ombra del 3%

Ignasi Pujol
2 min

Barcelona.El 4 de març del 2005, l'aleshores president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va obrir la caixa dels trons en acusar CiU al Parlament de cobrar comissions per l'obra pública del Govern. Les paraules de Maragall ("El seu problema es diu 3%") van posar sota sospita el sistema d'adjudicació d'obres de la Generalitat.

Aquestes paraules, sumades a l'esfondrament del túnel de maniobra de la línia 5 del metro al Carmel, van propiciar la nova llei de l'obra pública de Catalunya, que volia dotar de més transparència i de nous mecanismes de control el desenvolupament de les infraestructures i equipaments impulsats per les administracions catalanes.

Què és GISA?

La promotora del Govern

Gestió d'Infraestructures Societat Anònima (GISA) és la promotora d'obra pública de la Generalitat. S'encarrega de licitar i adjudicar la majoria de les obres dels departaments del Govern, des de carreteres fins a escoles i hospitals. A part de GISA, el departament de Territori i Sostenibilitat disposa també d'empreses com Ifercat (titular de la línia 9 del metro), Ferrocarrils, Cimalsa (logística), Regs de Catalunya, Aeroports Públics (de la qual depèn Lleida-Alguaire), Tabasa (túnels de Vallvidrera) i Túnel del Cadí.

Quina dimensió té GISA?

Prop de 9.000 milions d'obres

Hi treballen unes 200 persones, que gestionen una cartera de 4.444 contractes amb un import total de 9.156 milions d'euros, segons la memòria del 2009 (últim exercici amb dades disponibles). D'aquest import, un 92% correspon al cost de les obres, un 5% al cost de l'assistència a les obres, un 2% a projectes i un 1% a estudis i assistència a projectes.

Com s'adjudica una obra?

Concursos o procediments negociats

La majoria de contractes es treuen a concurs públic. GISA publica els plecs i es presenten les empreses que compleixen les garanties preceptives (financeres i de certificació...). L'empresa pública puntua les ofertes conforme als criteris tècnics i econòmics, i adjudica l'obra. No obstant, també s'assignen obres mitjançant el procés de subhasta o procediments negociats sense publicitat.

Adjudicacions del 2010

El segon any de restriccions

GISA va adjudicar obres per valor de 1.928 milions d'euros el 2010. El 2009 van ser 1.016 milions d'euros, menys de la meitat que en l'exercici anterior (2.543 milions).

Empreses beneficiades

Els gegants de Madrid lideren

Els grups constructors FCC i ACS van liderar el rànquing d'adjudicacions de GISA el 2010. L'empresa controlada per Esther Koplowitz (que té la seu social a Barcelona però es dirigeix des de Madrid) es va apuntar obres per valor de 259,75 milions, quantitat que supera els 257,74 milions de la companyia presidida per Florentino Pérez. El grup català Comsa Emte -que va liderar la llista el 2009- està en tercera posició, amb 239,72 milions d'euros.

Com ha afectat la crisi?

Menys obra, més privats

Tot i que el tripartit va anunciar repetidament que volia contrarestar els efectes de la crisi sobre la construcció amb més obra pública, les restriccions financeres i fiscals van arribar també a l'administració i la quantitat d'adjudicacions ha baixat dràsticament. Això ha provocat una sagnant competència en els concursos i més baixes a les propostes econòmiques. Per fer-hi front, les empreses petites i mitjanes s'han aliat en unions temporals d'empreses (les UTE). Moltes de les obres s'han adjudicat amb fórmules de finançament públic-privades, com el peatge a l'ombra o el mètode alemany. El Govern té en marxa concessions per valor de 4.600 milions.

stats