Crònica 11/03/2011

Gaddafi alimenta la lluita amb milions en efectiu guardats a Trípoli

M.f.
2 min
Un grup va ocupar dimecres una mansió milionària de Gaddafi als afores de Londres.

Alemanya anunciava ahir la congelació de tots els béns del president libi, Muammar al-Gaddafi. A la pràctica significa bloquejar un total de 80.000 milions de dòlars repartits en diferents comptes d'empreses líbies presents al país germànic. La iniciativa respon a la decisió que van prendre els vint-i-set a principis de setmana i que entra en vigor avui. Però congelar milions a l'estranger serveix de poc si Gaddafi conserva muntanyes de bitllets en efectiu a Trípoli. Segons les filtracions d'oficials d'intel·ligència nord-americans, el líder libi conservaria "desenes de milers de milions" de dòlars en efectiu amagats per la capital, explica The New York Times . Tota aquesta pila de diners en metàl·lic permet al dictador alimentar i allargar la lluita contra els rebels, malgrat la congelació de béns.

D'ençà de l'inici de les protestes, Gaddafi s'ha encarregat de moure bona part dels diners que conservava en multitud de comptes als bancs libis fins a les seves dependències, segons les filtracions. Els diners estarien repartits en diferents divises i permeten al coronel pagar les seves tropes, mercenaris africans i partidaris polítics que s'han encarat a l'aixecament.

Fins ara, la Casa Blanca havia esperat que Gaddafi caigués pel seu propi pes aïllant-lo de la resta de països i béns, però comença a veure que no és la solució més adequada a curt termini. Mentrestant, el règim alimenta entre 3.000 i 4.000 mercenaris subsaharians que cobrarien 1.000 dòlars al dia, segons fonts properes al govern libi.

Conscient de les adversitats

No és la primera vegada que Gaddafi queda aïllat i els experts apunten que estaria ben preparat per enfrontar qualsevol adversitat des de la mateixa capital. "Les sumes de diners no declarades segur que són suficientment significatives per donar-li prou seguretat fins i tot si el món el soterra", assegura David Auhauser, el cap del departament del Tresor dels EUA durant l'administració de George W. Bush.

stats