Crònica 01/03/2011

Gaddafi arracona la seva mà dreta

C.m.
2 min

Ra's ajdir.Muammar al-Gaddafi va fer dimitir ahir la seva mà dreta, Abdal·lah Sanoussi, responsable dels serveis d'informació, segons fonts d'Al-Jazira. La decisió és un nou símptoma de debilitat del règim, ja que Sanoussi va ser el principal responsable de la repressió a Bengazi, la primera ciutat que es va alçar contra el règim imposat des del 1969. El màxim responsable de seguretat del règim, i cunyat de Gaddafi, era l'home que conduïa les negociacions amb les famílies de les víctimes de la massacre a la presó d'Abu Salin, on van ser assassinats 1.200 presos polítics. La detenció de l'advocat de les famílies el 15 de febrer va ser el detonant de l'origen de la revolució.

Sanoussi va ser condemnat en rebel·lia per un tribunal francès per l'atemptat contra l'avió d'UTA el 1989 a Níger. També se'l vincula a la bomba en l'avió de la Pan Am, un any abans a la població escocesa de Lockerbie. Home de màxima confiança de Gaddafi, pertany a un tribu del sud de Líbia que fins ara havia estat fidel al règim.

Paral·lelament, el Consell Nacional Libi, l'organisme que unifica les forces de l'oposició amb base a Bengazi, va rebutjar ahir qualsevol negociació amb el règim, després que Al-Jazira difongués que s'havia anomenat un representant per al diàleg.

En el terreny militar diverses fonts apunten que l'aviació va bombardejar dos arsenals d'armes a la zona est, controlada per l'oposició. Els periodistes que són a Trípoli convidats pel Saif Al-Islam, fill de Gaddafi, informaven ahir que continuaven les protestes al districte treballador de Tajoura, a l'est de la ciutat, on es podien veure pintades amb el lema "Gaddafi game over", similars a les d'Egipte i Tunísia. Segons l'enviada de l'agència Reuters, diversos testimonis explicaven que dos vehicles amb banderes verdes pro règim van irrompre a la manifestació i van disparar trets a l'aire, sense que hi hagi confirmació de víctimes mortals.

stats