EL CONFLICTE A LÍBIA
Crònica 28/04/2011

Gaddafi ataca el port, l'única via d'abastament de Misurata

La dramàtica situació de la població de Misurata, la tercera ciutat de Líbia, es podria agreujar amb el bombardeig del port per les tropes gaddafistes. Fins ara era l'única via d'escapament del setge.

Cristina Mas
2 min
Gaddafi ataca el port, l'única via d'abastament de Misurata

Les tropes de Muammar al-Gaddafi van bombardejar ahir el port de Misurata, la tercera ciutat de Líbia i el principal bastió rebel a l'oest del país. Després de dos mesos de setge, la maniobra amenaça l'única via d'accés a la ciutat, la porta d'entrada de l'ajuda humanitària i el subministrament d'armes dels insurgents des de Bengasi, la capital rebel. El port també és la porta de sortida dels milers de ferits i refugiats que fins ara han estat evacuats a Bengasi, Turquia, Tunísia o Malta.

Els rebels havien celebrat dimarts com una victòria el replegament de les tropes gaddafistes del centre de Misurata, després de diversos atacs aeris de l'OTAN, però ahir alertaven del risc de l'escanyament definitiu d'aquesta població de 300.000 persones, martiritzada per la guerra.

"Tot el que arriba a Misurata passa pel port", recordava a l'ARA Wail Ibrahim, un metge endocrí resident a Madrid que coordina els enviaments de material mèdic a Misurata. "Demà mateix enviem antibiòtics, analgèsics, anestèsics i nutrició parenteral en un avió que sortirà de Madrid cap a Malta", des d'allà totes les ONG envien l'ajuda.

"La situació sanitària a la ciutat és dramàtica: abans de la guerra no hi havia una bona xarxa de salut, i l'hospital central feia temps que estava tancat per reformes. Només funcionava una clínica, que va ser bombardejada per les tropes de Gaddafi els primers dies. Aleshores es van organitzar per atendre els ferits a una clínica privada", assenyala el metge. "Els col·legues estan exhausts: hi ha molts ferits per molt pocs metges", afegeix.

Donatella Rovera, investigadora d'Amnistia Internacional que treballa a Misurata, explica que els veïns del barri de Gherian es van trobar un panorama desolador quan ahir van poder tornar a casa després de la retirada de les tropes gaddafistes. "Encara hi havia els forats a les parets des d'on disparaven els franctiradors, i les cases havien estat cremades o saquejades", apunta al seu blog. Un forn de pa i una botiga de queviures tampoc s'havien salvat de la crema. Rovera recull el testimoni de Khadija, la directora d'un orfenat que es va passar una setmana amb 92 infants al soterrani de l'edifici sense aigua ni electricitat esperant que s'aturessin els atacs.

Com pot resistir una ciutat vuit setmanes de bombardejos? Els analistes apunten a l'envergadura de la ciutat, la tercera de Líbia, el paper clau del port, el coneixement del terreny dels rebels, i el rebuig massiu de la població al règim.

Els rebels venen petroli

Els EUA van anunciar ahir que han autoritzat les empreses nord-americanes a comprar petroli, amb la intermediació de Qatar, a les companyies que treballen a l'est del país, sota control dels rebels. Obama també va anunciar l'enviament de material "no letal" a l'oposició per valor de 25 milions de dòlars.

stats