MÓN ÀRAB LES REVOLTES
Crònica 23/02/2011

Un Gaddafi embogit amenaça tothom

El president libi, Muammar al-Gaddafi, va comparèixer ahir a la televisió per deixar clar que no marxarà de "la seva terra", on morirà "com un màrtir". Els opositors asseguren que controlen l'est del país.

Marc Vidal
2 min

Enfadat, alterat, fent cops de puny sobre la taula i amb un llenguatge encès -a estones violent-, Muammar al-Gaddafi era ahir un animal malferit. En una llarga compareixença a la televisió al complex presidencial bombardejat pels EUA l'any 1986 que les imatges anaven mostrant encara mig derruït, Gaddafi va mostrar la seva cara més brutal. "Els que incitin la revolta contra el govern seran condemnats a pena de mort", anava llegint Gaddafi del Llibre Verd , que és la guia que inspira el seu govern revolucionari. Els que incitin la guerra civil seran condemnats a pena de mort", i així una vegada i una altra. Obtús com ell sol, el dictador va dir que es limitaria a "aplicar la llei vigent", que la repressió seria -ja es veu- sagnant.

L'organització Human Rights Watch va comptabilitzar ahir 62 morts en els últims dos dies només a Trípoli, cosa que eleva a 233 la xifra de víctimes al país des que va esclatar la revolta. Les poques informacions que van arribant parlen de muntanyes de cadàvers, molts ajusticiats, amuntegats a Bengazi, la segona ciutat del país, que ja controlen, com moltes altres en aquesta zona, els opositors al règim. "Per què arribeu tan tard?", van preguntar ahir alguns manifestants de Tobruq, ciutat també "alliberada" per l'oposició a tocar de la frontera amb Egipte, on van començar a arribar els primers periodistes estrangers.

"O em quedo jo o arriba el caos"

En el seu missatge televisat, Gaddafi va acusar els Estats Units d'estar al darrere de la revolta i va alertar que "els terroristes" -els manifestants contra ell- volien instaurar un estat islàmic, "un Afganistan", va sentenciar abans d'aventurar un caos que, sembla, ell mateix vol crear.

Segons la revista Time , que cita una font pròxima al règim, Gaddafi ha donat ordres de sabotejar els oleoductes i que el petroli no arribi als ports del Mediterrani, la porta cap a Europa. Segons aquesta font, Gaddafi ja només disposa del suport de 5.000 soldats que li són fidels, la seva força d'elit. Això d'un exèrcit amb un total de 45.000 efectius. Mentrestant, les desercions continuen al nivell més alt. Ahir va plegar el ministre de l'Interior, com ja va fer el dia abans el de Justícia o l'ambaixador libi a l'ONU, que va demanar una intervenció estrangera al país.

Més que l'exèrcit, els analistes consideren que la complexa estructura de poder tribal a Líbia és la que podria iniciar alguna mena de maniobra contra Gaddafi, que, de fet, pertany a una de les tribus minoritàries que controla tots els resorts del poder del país i integra la seva guàrdia pretoriana.

stats