Crònica 22/02/2011

Gaddafi farà tot el mal Que pugui abans de plegar

Marc Vidal
2 min

O tot o res. Moammar al-Gaddafi ja ha deixat clar que morirà al seu país, i ho farà fent tot el mal que pugui abans de plegar. "Gaddafi no és home de fer concessions", explica l'analista especialitzat en el Pròxim Orient Philip McCrum. "I si cau ho farà carregant-se tanta gent com pugui". Un exambaixador britànic a Trípoli ho va definir ahir sintèticament al diari The Guardian quan va dir que per Gaddafi només hi ha dues possibilitats: "Matar o ser assassinat".

El pronòstic no és gens esperançador en un país que és candidat ara mateix a afrontar una guerra civil, ja que "el règim ha perdut el control d'algunes parts del seu territori", segons Shadi Hamid, del prestigiós Centre Brookings, i "això el règim de Gadafi no ho tolerarà de cap manera". Per un altre estudiós de la regió, Geoff Porter, de la consultora Wikistrat, l'escenari més probable és el d'una "guerra civil com la del Líban", és a dir, "un període llarg de violència i massacres".

Per si la incertesa no fos prou gran, els interrogants sobre una suposada era post-Gaddafi són enormes. Més de 40 anys de dictadura han deixat un país totalment desestructurat socialment i políticament. "No hi ha oposició constituïda, no hi ha institucions civils al voltant de les quals es pugui aplegar la gent -diu Philip McCrum- hi ha pocs moviments a l'exili i estan desorganitzats, passarà molt de temps fins a l'estabiliment d'un nou ordre polític".

On es refugiarà Gaddafi?

L'entorn del dictador s'ha afanyat a dir aquests dies: "Gaddafi morirà en aquesta terra". Les especulacions sobre un suposat exili del dictador s'han disparat des de diumenge quan algunes informacions ja el situaven a la Veneçuela d'Hugo Chávez. Res de res. "Gaddafi és al seu país exercint el seu poder i fent front a la situació", va dir en el seu to desafiant el mateix Chávez ahir mateix mentre el règim libi desmentia també qualsevol fugida sobtada del president.

El cert és que Veneçuela té tots els números d'acollir Gaddafi si decideix marxar. Hugo Chávez ha viatjat sovint a Líbia i Gaddafi -que tendeix a sortir poc del seu país- va ser el 2009 l'estrella d'una cimera a Veneçuela on fins i tot va anar de compres. Altres països que el podrien acollir, segons els analistes, són Burkina Faso, el Txad, Guinea Equatorial, Sud-Àfrica i Zimbawe.

stats