LES REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 25/04/2011

Gaddafi juga brut i contraataca a Misurata

Misurata només ha pogut respirar tranquil·la durant uns moments. La retirada dissabte de les tropes gaddafistes sembla que només va ser una tàctica per contraatacar amb més virulència la ciutat rebel.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Una milícia de rebels libis dispara contra uns soldats de l'exèrcit de Gaddafi en un barri dels afores de Misurata, la tercera ciutat més gran de Líbia.

L'anunci d'una retirada de les tropes gaddafistes ha estat un simple miratge per als habitants de Misurata, una notícia que ha corregut com la pólvora arreu del territori libi però que, amb les hores, només es podia prendre amb escepticisme. Al dictador libi, Muammar al-Gaddafi, li agrada jugar brut, i això no és cap novetat. Dissabte el viceministre d'Exteriors, Jaled Kaim, va anunciar que "suspenia les operacions a la zona" -a 120 km de la capital i alliberada des de fa dos mesos pels rebels- i que cedia tot el poder a les tribus d'acord amb un pla que havia presentat el govern divendres.

No va ser així. L'exèrcit gaddafista va incrementar ahir el setge a la ciutat i va llançar atacs molt durs contra tres barris residencials de la perifèria, segons els soldats rebels a la ciutat. El centre també va rebre, fins i tot el carrer principal, l'escenari d'enfrontaments entre els dos bàndols fins fa pocs dies i que les imatges d'Associated Press mostraven dissabte desproveït de qualsevol rastre de tropes gaddafistes. De moment, la principal por dels ciutadans són els possibles explosius col·locats a l'interior de cadàvers i cotxes abandonats i que els rebels intentarien eliminar.

Les forces de l'OTAN també haurien intentat sufocar l'atac però, segons els testimonis, només van sobrevolar la zona, alhora que marxaven més vaixells carregats de refugiats cap a la capital provisional dels rebels libis, Bengasi, i on dissabte també s'havia celebrat la retirada de les forces del règim a Misurata i assegurat que el dictador no podria aconseguir una guerra civil entre tribus. Un portaveu del rebels, Ahmed Bani, deia a Reuters: "No crec que es tracti d'una rendició real". I afegia que seria qüestió d'hores que les tropes tornessin a llançar ràfegues amb armes de mà pel centre de la ciutat.

El ministre d'Exteriors britànic, Willam Hague, també va expressar diumenge els seus dubtes sobre la retirada. "Potser a partir d'ara començaran a fer servir tropes sense uniforme i sense tancs, imitant el model dels rebels. Però això no significa que el règim de Gaddafi abandoni Misurata", va dir a la BBC.

També per mar, diumenge a la matinada un vaixell de Qatar va evacuar fins a un port de Tunísia un total de 127 libis i 11 tunisians de Misurata, 90 dels quals estaven ferits, segons l'agència de notícies tunisiana.

177 milions de dòlars de Kuwait

Els rebels libis fa dies que recorden que necessiten reforços militars, i sembla que ahir van rebre un cop d'efecte del govern de Kuwait després de rebre els consellers militars de França, el Regne Unit i Itàlia aquesta setmana. Kuwait aportarà 50 milions de dinars (177 milions de dòlars) al Consell Nacional de Transició Libi, segons el líder dels rebels, Mustafà Abdel-Jalil. D'altra banda, Qatar -que també s'ha unit a les operacions aliades- ha comprat petroli dels rebels libis diverses vegades argumentant que així els donava ingressos perquè poguessin tenir prou autonomia i tirar endavant.

El senador nord-americà i republicà John McCain, que es va reunir divendres amb el govern provisional de Bengasi, va demanar als Estats Units que incrementin l'operació militar al país perquè el fet que la guerra s'estanqui massa temps ajudarà la proliferació d'Al-Qaida. Tot i això, ahir no va intervenir cap avió no tripulat dels EUA sobre territori libi amb l'argument que el temps no ho permetia.

stats