UNA LLUITA DESIGUAL A LÍBIA DECISIÓ HISTÒRICA ALS EUA
Crònica 10/03/2011

Gaddafi obre la via diplomàtica sense aturar els bombardejos

El règim de Gaddafi va posar ahir en marxa una ofensiva diplomàtica a Europa amb una finalitat encara desconeguda mentre els bombardejos i els atacs del règim van continuar a Zaouia i Ras Lanuf.

Esther Moix
3 min
CREMA UNA PLANTA DE GAS Govern i opositors  es van acusar ahir mútuament d'haver provocat un incendi  en una planta de gas natural prop de Ras Lanuf.

Corresponsal a brussel·lesLes reunions de l'OTAN i de la UE avui i demà a Brussel·les sobre la crisi de Líbia tindran un convidat inesperat. El mateix Muammar al-Gaddafi. El dictador no volarà a Brussel·les però hi ha enviat un grup d'emissaris que faran arribar a la UE un missatge encara desconegut. L'encarregat d'anunciar ahir la presència dels missatgers de Gaddafi va ser el ministre d'Afers Estrangers italià, Franco Frattini. Itàlia és el membre de la UE més tebi amb Gadafi, pel seu passat colonial i per la dependència energètica que té el país amb el soci africà.

Així, mentre a Estrasburg els eurodiputats demanaven ahir una zona d'exclusió aèria a Líbia per neutralitzar els bombardejos aeris de Gaddafi, dos avions amb enviats del règim libi s'enlairaven amb destinació a Brussel·les. Segons Frattini, els diversos viatges dels emissaris -la ronda també va incloure ahir Malta i Portugal, a més d'Egipte- dóna fe que la relació de Líbia amb la UE "és fluïda i cal mantenir la cautela per no emprendre cap acció que pugui ser prematura", va dir el ministre italià.

L'anunci de la visita es va produir només unes hores després que el Parlament Europeu, a invitació del grup liberal (ALDE), rebés dos dirigents del Consell Nacional de Transició (CNT) libi; el cap del Comitè de Crisi, Mahmud Jebril, i el titular d'exteriors, Ali Essaui. Els opositors libis, que han aconseguit convèncer els grups de l'Eurocambra que els reconeguin com a interlocutors oficials, van sopar dimarts amb l'alta representant de la UE, Catherine Ashton, i l'endemà es van presentar oficialment a la premsa europea.

Un reconeixement internacional

"Necessitem que se'ns reconegui com a representants de la població líbia perquè algú [Gaddafi] que mata el seu poble ha perdut tota la legitimitat", va assenyalar Jebril, que va retreure al Consell de Seguretat de l'ONU la seva falta d'accions concretes. "Mentre vostès es barallen, a Líbia la gent és assassinada", va dir. Els líders opositors es van afegir a la demanda del Parlament Europeu perquè la UE doni suport a una missió d'exclusió aèria que permeti neutralitzar els atacs per aire de Gaddafi. Jebril fins i tot defensava l'acció tant si té el vistiplau de la ONU com si no.

La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, va reconèixer ahir davant els eurodiputats que la UE és "massa lenta a l'hora d'actuar", però no va fer autocrítica com sí que va fer un eurodiputat que va mostrar fotos de Gaddafi abraçant Tony Blair o Silvio Berlusconi.

Els ministres de Defensa de l'OTAN, entre els quals hi ha Carme Chacón, estudiaran avui tant la possibilitat de la imposició d'una zona de restricció aèria, com també un bloqueig marítim o la creació d'un corredor per subministrar ajut humanitari. Tot això malgrat que l'Aliança no té intenció d'actuar a curt termini.

Gaddafi recupera Zaouia

Mentre començaven els moviments diplomàtics de Gaddafi, sobre el terreny la lluita sagnant del coronel contra els opositors no afluixava ni una mica. Les tropes governamentals van aconseguir recuperar el control de la ciutat de Zaouia, l'enclavament opositor més a prop de Trípoli i que amenaçava de fer arribar la revolta a la capital. La televisió líbia va mostrar imatges d'un grup de partidaris de Gaddafi al centre de la ciutat petonejant imatges del seu líder com una demostració que la ciutat estava, efectivament, sota el seu control. Això sí, ni una paraula de la quarantena de víctimes mortals, segons fonts mèdiques, de resultes de l'assalt final.

Més cap a l'est, al port petrolier de Ras Lanuf, els bombardejos aeris van continuar ahir. Gaddafi ha optat per aturar l'avenç dels opositors cap a Sirte, la seva ciutat natal, i cap a Trípoli, en aquest enclavament petroler amb una implacable campanya aèria que els revoltats no poden afrontar de cap manera. L'establiment d'una zona d'exclusió aèria, que aturés els bombardejos de Gaddafi, equilibraria una mica les forces. Mentrestant, però, la lluita és fatalment desigual.

stats