Crònica 02/05/2011

Gaddafi respon l'OTAN bombardejant el port de Misurata

Redacció
2 min
Un rebel ferit pels combats A l'aeroport de Misurata és evacuat.

La ciutat de Misurata, amb tots els accessos terrestres tallats, només té una via d'escapament: el mar. La ciutat fa dos mesos que està sota l'implacable setge de l'exèrcit del coronel Gaddafi i el port s'ha convertit en l'únic accés relativament segur. Hi surten desplaçats a centenars cap a Bengasi, el bastió rebel, i l'ajuda humanitària hi arriba en vaixell.

Però per al règim és també la via d'entrada de combatents rebels i d'armes. Amb aquest argument, l'exèrcit libi va bombardejar ahir durant hores el port que, segons testimonis citats per France Presse, estava en flames i on almenys dues persones van morir en els violents combats. "Estan utilitzant coets Grad. Hi ha un vaixell d'ajuda humanitària que està intentant descarregar", va declarar Abu Hassan via telefònica a Reuters. Els bombardejos van começar a primera hora del matí d'ahir i es van reprendre a la tarda amb desenes de coets que van destruir l'entrada principal del port. Un grup de 900 refugiats esperaven en un campament a prop del port, l'arribada del vaixell que els ha d'evacuar definitivament de Misurata, on des de fa setmanes esperen llum verda de l'OTAN per salpar.

Els enfrontaments es van repetir ahir a l'aeroport de Misurata, on alguns rebels haurien mort. "S'hi estan produint combats ferotges entre els rebels i les tropes de Gaddafi per prendre'n el control", segons un altre testimoni de Reuters.

La resistència que pot oferir la població contra l'exèrcit és limitada. Ahir el portaveu militar de la insurgència líbia, Ahmed Omar Bani, ho definia així: "A Misurata mai hi hagut exèrcit i els civils prenent les armes per defensar-se. S'organitzen en petits grups de 20 o 25 persones i en un dia aprenen com es fa la guerra urbana".

stats