LA FI D'UN RÈGIM
Crònica 04/09/2011

Gaddafi interrogava sospitosos de terrorisme per encàrrec dels EUA

Rod Nordland
3 min
Gaddafi interrogava sospitosos de terrorisme per encàrrec dels EUA

TRÍPOLI.Uns documents descoberts a la que fins fa poc va ser la seu de l'agència d'espionatge líbia, al centre de Trípoli, fan llum sobre la relació directa que tenia aquest servei amb la intel·ligència nord-americana, la CIA. Fins i tot se'n desprèn que els EUA van enviar sospitosos de terrorisme per ser interrogats a Líbia almenys vuit cops, tot i la fama que tenia el règim de Gaddafi de practicar la tortura.

Si bé se sabia que els serveis d'intel·ligència occidentals havien començat a cooperar amb Líbia després que aquest país va renunciar al seu programa per construir armes de destrucció massiva l'any 2004, els documents que el règim libi va abandonar quan Trípoli va caure en mans dels rebels demostren que les relacions eren molt més intenses del que es pensava, tant amb la CIA com amb el seu equivalent britànic, l'MI-6.

Un document indica que l'agència britànica estava fins i tot disposada a punxar línies telefòniques per al règim libi, mentre que un altre és una proposta de discurs escrit pels EUA per ser llegit per Gaddafi en què el règim renuncia a les armes no convencionals.

Els documents van ser descoberts divendres per un grup de periodistes i membres de l'ONG Human Rights Watch. Hi ha almenys tres lligalls de documents en anglès, un relatiu a la CIA; dos més, a l'MI-6, i molts més escrits en àrab.

És impossible verificar-ne l'autenticitat i molts d'ells no porten ni capçalera. Però els lligalls inclouen documents que fan referència explícita a la CIA, i el que s'hi explica és coherent amb el que es coneix sobre l'enviament de sospitosos de terrorisme a l'estranger per interrogar-los i amb altres pràctiques de l'agència d'espionatge dels EUA.

I encara que l'abast de l'enviament de detinguts a Líbia no és públic, informacions periodístiques sempre han situat aquest país com un dels que els EUA han fet servir en el seu criticat programa de rendició de sospitosos de terrorisme. "El pl a era lliurar detinguts relacionats amb Al-Qaida a Líbia per torturar-los i obtenir informació", diu Peter Bouckaert, director d'Emergències de Human Rights Watch, que ha llegit els documents a Trípoli mateix.

Interrogatoris amb 89 preguntes

Les comunicacions relacionades amb aquest programa de rendició daten dels anys posteriors a la renúncia de Líbia al seu programa armamentístic. En diversos casos, el document parla explícitament de la detenció "en un país amic" d'un sospitós i s'hi suggereix que un avió recollirà el detingut i el portarà a Líbia per interrogar-lo. Un document inclou, a més, una llista de les 89 preguntes que els libis havien de fer al sospitós.

Mentre que alguns documents alerten les autoritats líbies de la necessitat de respectar els drets dels detinguts, la CIA els entregava perquè fossin interrogats sense cap garantia a un règim amb un ampli historial de brutalitat.

En una ocasió, els libis van intentar enviar el seu propi avió per extradir Abu Munthir, un membre del Grup Islàmic de Combatents Libis, amb la seva dona i els seus fills, que havien estat retinguts a Hong Kong per una irregularitat en els seus passaports. L'avió libi, però, va haver de fer mitja volta, ja que les autoritats de Hong Kong no volien que un avió del règim aterrés al seu sòl.

En un document etiquetat com a "Secret / Només EUA / Excepte Líbia", s'aconsella als libis noliejar un avió d'un tercer país. "Si el cost de l'avió és un problema, el nostre servei no tindrà cap problema a ajudar-vos financerament", diu.

stats