ESCÀNDOL INTERNACIONAL
Crònica 23/06/2011

Galliano demana perdó pels insults antisemites

El dissenyador John Galliano va declarar ahir davant d'un tribunal de París, jutjat per injúries antisemites. Va basar la defensa en la seva addicció a les drogues i l'alcohol i va declarar que no recordava res.

Cristina Rivas
3 min
Galliano quan va arribar ahir al Tribunal Correccional de París.

París.John Galliano, exdissenyador de Dior, compareixia ahir a la tarda davant de la sala 17 del Tribunal Correccional de París. Ho feia per respondre a les acusacions per proferir injúries de caràcter antisemita en un cafè de París. El dissenyador s'hi juga sis mesos de presó i 25.000 euros de multa.

L'advocat de Galliano, Aurélien Hamelle, ja havia avançat que basaria la defensa en la dependència del dissenyador britànic a les drogues i l'alcohol. Així, no va ser cap sorpresa que la declaració de l'acusat seguís aquesta estratègia: "No recordo bé el que va passar aquell dia. Recordo un home violent". Quan se li va preguntar el motiu de l'oblit, va respondre: "M'estic tractant de les meves addiccions en una clínica d'Arizona i en una altra de Suïssa". El dissenyador va referir-se a "l'alcohol, els somnífers i el vàlium" per descriure aquestes addiccions, però també va voler justificar-se argumentant la pressió a la qual estava sotmès pels dictats de la moda i la situació de crisi econòmica. Es va excusar així: "A l'època del crac financer jo tenia dos fills: Dior i Galliano [la firma que porta el seu nom]. Dior és una gran màquina, però jo no volia perdre Galliano. Vaig tenir moltes reunions. La feina era cada cop més ràpida". L'acusat va declarar en anglès, en un to tan baix que en alguns moments la traductora no podia entendre el que deia.

El vídeo del cafè La Perle

El febrer passat, John Galliano seia al cafè La Perle, del barri parisenc del Marais, quan va protagonitzar una baralla amb una parella, que va presentar una denúncia per insults antisemites. Els mitjans van fer córrer la notícia, que va escandalitzar l'opinió pública. L'efecte bola de neu no es va fer esperar. Una dona de 48 anys va posar una denúncia per insults proferits al mateix cafè l'octubre del 2010. Poc després, un vídeo penjat a internet pel diari sensacionalista The Sun feia esclatar la tempesta definitiva. En la gravació, un Galliano completament ebri deia frases com: "M'encanta Hitler!" o "Persones com vostès estarien mortes i els vostres pares, gasejats". Aquest capítol destruïa la carrera de l' enfant terrible de l'alta costura.

A la sortida de la vista, l'advocat va subratllar que el seu client no podia autocontrolar-se: "Si una cosa queda clara és que John Galliano estava malalt. Tots els testimonis presents al cafè han dit que el van trobar en un estat anormal". Un dels testimonis de la defensa va declarar que no li havia sentit pronunciar cap insult antisemita. "Només era una discussió en un bar", va expressar una estudiant de moda alemanya. L'acusació del cas es va preguntar si era acceptable el testimoni d'una estudiant que intenta fer-se camí en el món de la moda.

Galliano va demanar perdó per "la tristesa que tot l'assumpte hagi pogut provocar". "Tota la meva vida -va afegir- he lluitat contra els prejudicis". Que el dissenyador es retractés era l'objectiu principal de l'acusació. Ara, cal esperar la sentència, que podria arribar en les pròximes 48 hores. John Galliano s'encarregava de la roba femenina de Dior fins al març, quan va ser acomiadat per "un comportament particularment odiós". Ahir, el modista britànic va aparèixer visiblement desmillorat i va esquivar un núvol de periodistes i fotògrafs. En els últims temps, segons mitjans francesos, Galliano freqüentava poc els tallers i vivia immers en una espiral d'alcoholisme i autodestrucció. Per molts, és un geni, per d'altres, està sobrevalorat. Aquesta sembla que és, però, la fi d'una de les últimes vedets de la moda.

stats