EL NOU PODER MUNICIPAL DEL PP
Crònica 26/06/2011

García Albiol mira cap a CiU

Isidre Font
3 min
Amb la vara d'alcalde En el moment de prendre possessió del càrrec, Albiol  ja sabia que hauria de buscar enteses a causa de la seva minoria a l'Ajuntament.

BadalonaDues setmanes és poc temps per valorar la feina d'un alcalde, però serveixen per veure les seves intencions i cap a on van encaminades les seves polítiques. En el cas de Xavier García Albiol, alcalde de Badalona i primer batlle del PP en una localitat catalana de més de 50.000 habitants, el fet de tenir 11 dels 27 regidors del ple municipal fa que hagi de governar en minoria. Això l'obliga a negociar amb l'oposició assumptes cabdals com el cartipàs o el pressupost.

Aquesta política de diàleg ja l'ha començat reunint-se amb Jordi Serra (PSC), Ferran Falcó (CiU) i Carles Sagués (ICV-EUiA). Tot i que en els tres casos ha estat una cita formal sense entrar en continguts, García Albiol ja ha anunciat que vol fer aquestes trobades cada mes i mig "per explicar-los els temes en què estiguem treballant, però també per saber quines propostes tenen ells".

No obstant això, el seu missatge xenòfob segueix pesant, tot i haver-ne abaixat el to. Ara parla de la seguretat ciutadana i de sortir de la crisi econòmica, però el cert és que tant en campanya com en l'oposició, el líder popular deia que a la seva ciutat no volia "una minoria d'immigrants que han vingut per delinquir", i que faria tot el possible perquè se n'anessin. Tanmateix, també reconeixia que "la immensa majoria dels immigrants que hi ha a Badalona són honrats". Uns tríptics que va repartir l'any passat en què vinculava la delinqüència amb els gitanos romanesos el portaran a declarar el proper 7 de setembre davant la titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Badalona, arran d'una querella per incitació a l'odi racial presentada per SOS Racisme. Albiol s'ha mostrat tranquil, i ha indicat que "es tracta d'un procediment normal", i per aquesta raó diu: "Aniré a declarar davant la jutgessa i li explicaré els meus arguments, com ja vaig fer en el seu moment".

Lluita contra la inseguretat

El primer acte oficial com a alcalde va ser el Dia de la Guàrdia Urbana, en què va reiterar que el principal problema de la ciutat, a part de la crisi econòmica, "és el de la inseguretat". En la lluita contra l'incivisme i la delinqüència ha apostat per implantar la figura del guàrdia de barri, que ja ha començat a patrullar a peu en algunes zones.

Per fer creïble el discurs contra la crisi econòmica, poc explotat durant la campanya, Albiol s'ha reunit amb Joaquim Padrós -president de la Federació d'Empresaris de Badalona- per començar un diàleg sobre les actuacions necessàries per reactivar l'economia de la ciutat, entre les quals destaquen accelerar la construcció del túnel de la B-500 que connectarà amb el Vallès Oriental, i agilitzar la concessió de llicències per a negocis nous perquè, segons l'alcalde, "a les ciutats veïnes hi ha més facilitats que aquí".

Respecte a donar prioritat als veïns de Badalona amb relació als que vénen de fora a l'hora de concedir ajuts econòmics i socials, Albiol ha afirmat: "Quan ho explico jo és xenofòbia i en canvi ningú critica la Generalitat quan diu que per rebre ajuts pel naixement de nadons ha de fer com a mínim 5 anys que es resideix a Catalunya". En aquest sentit ha comentat: "A mi ja em semblen bé aquestes mesures, perquè hem de donar prioritat a les persones que fa 5 o 7 anys que resideixen a la nostra ciutat".

Estructura de govern

Refer l'estructura de l'Ajuntament en minoria és complicat. De moment, ha dividit l'alcaldia en quatre grans àrees -Govern, Economia i Hisenda, Territori, i Atenció a les Persones- en què es reparteixen 9 dels regidors del seu partit, i el restant s'encarregarà dels barris de Llefià i la Salut. També ha anunciat la reducció de càrrecs de confiança (51 d'ells ja han acabat contracte) i dels tinents d'alcalde (de 9 a 5), la fusió d'empreses municipals i la disminució del nombre de distric tes, que passaran de 8 a 5 o 6. Albiol ha ofert un d'aquests districtes, el primer, a CiU, perquè la federació hi va guanyar. Ferran Falcó ha admès que negociarà amb Albiol però "des de fora del govern". Una al tra de les prioritats de García Albiol és fer una auditoria per saber la situació real de les finances municipals. En aquest sentit, ha assenyalat que la situació és pitjor del que s'esperava.

A l'alcalde li queda molta feina per fer i haurà de dialogar per materialitzar-la. Amb qui pot tenir majors punts de coincidència és amb CiU, però la federació es manté distant: "Ni hem pactat amb el PP, ni Badalona ha estat moneda de canvi", insisteixen.

stats